Lokofører indrømmer: Kørte mere end 100 km/t for stærkt

Radiokommunikation afslører, at det spanske hurtigtog, kørte 190-200 km/t, da det forulykkede. Det er mere end dobbelt så hurtigt i forhold til de tilladte 80 km/t.

En kran fjerner en af de forulykkede togvogne efter ulykken nær Santiago de Compostela. Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dagen efter den værste tog-katastrofe i Spanien i 40 år, kommer det nu frem, at toget kørte langt hurtigere end det tilladte.

Umiddelbart efter højhastighedstoget forulykkede, fortæller en af lokomotivførerne til kommandocentralen, at han kørte 190 km/t i svinget, hvor den højst tilladte hastighed er 80 km/t.

»Vi er blot mennesker. Vi er blot mennesker,« lyder det igen og igen fra lokoføreren over radioen til kommandocentralen, mens han endnu ikke selv har kendskab til ulykkens omfang og konsekvenser - ej heller at der er døde. 

Lokoføreren var på det tidspunkt selv stadig klemte inde og kæmpede med smerter i både ryg og ribben, skriver den spanske avis El País.  

»Jeg håber, der ikke er nogen døde, for det hviler på min samvittighed,« siger lokomotivføreren og fortæller dernæst, at toget kørte gennem svinget med 190 km/t. Siden taler han om 200 km/t, men korrigerer det dernæst til, at toget havde en hastighed på 190 km/t, da det var på vej ind i svinget.

Han giver dog ikke nogen forklaring på, hvorfor toget kørte mere end dobbelt så hurtigt af det tilladte.

Spaniens største avis El País citerer ligeledes kilder fra undersøgelseskommissionen for at sige, at toget kørte 180 km/t i den vanskelige kurve, hvor hastighedsgrænsen altså er 80 km/t. 

Oplysningerne mangler dog stadig at blive officielt bekræftet, og andre kilder siger til El Pais, at hastigheden alene ikke er nok til at afspore toget.

Det er derfor op til undersøgelseskommissionen at afgøre, hvorvidt der reelt var tale om en menneskelig fejl eller i stedet en teknisk fejl.

Højhastighedstoget væltede i aftes ved 21-tiden lokal tid, da det var på vej fra Madrid til Santiago de Compostela med 238 passagerer om bord.

Tidligt torsdag morgen lyder det foreløbige dødstal ifølge nyhedsbureauet AFP på 77 og 143 kvæstede. 20 af dem skulle være alvorligt såret.

De spanske myndigheder betegner tog-katastrofen som en ulykke. Det spanske hurtigtog er af en type, som kan nå en maksimal hastighed på 250 km/t.

Grafik: Klik på link under billedet for at se komplet grafik over ulykkesstedet.

Web-tv: Tog med 14 vogne afsporet i Spanien

Er du på mobilen, kan du se videoen her