Lokal journalist: Regimet klar til at ofre befolkningen i Østaleppo

En 10.000 mand stor hær gør sig klar til at indtage Østaleppo, mens Rusland og det syriske regime fortsætter med at bombe. Diplomatiet mellem USA og Rusland er endt i gensidige trusler.

I løbet af weekenden er Østaleppos største hospital blevet ramt to gange med tøndebomber. Fold sammen
Læs mere
Foto: THAER MOHAMMED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi er ved at løbe tør for alt. Selv håb.« Ordene kommer fra den syriske journalist Rami Zayat, der opholder sig i de sønderbombede dele af Aleppo. Han skriver til Berlingske via Whats-App, mens det syriske regime og Rusland fortsætter bombardementet af byen.

I løbet af weekenden er Østaleppos største hospital blevet ramt to gange med tøndebomber. Næsten 100 børn har mistet livet den seneste uge, vandværk og underjordiske vandrør er også blevet ramt. En hær på omkring 10.000 soldater fra regimet, Hizbollah, irakiske shiamilitser og afghanske enheder truer med at erobre den østlige del af storbyen, hvor omkring 300.000 indbyggere stadig opholder sig.

»Situationen i Aleppo er den værste humanitære tragedie siden Anden Verdenskrig,« sagde FNs særlige udsending, Staffan De Mistura, til TV-stationen al-Jazeera søndag.

Rami Zayat sender de beskeder, han og Øst-aleppos andre indbyggere konstant modtager via telefon fra det syriske regime, videre. De er eksempler på den psykologiske krigsførelse, regimet fører mod befolkningen sideløbende med de daglige bombardementer.

»Til Østaleppos befolkning: Overgiv jer til den syriske hær, hvis I vil forblive i live,« står der i en af de beskeder, Rami har modtaget.

»Terrorister bomber jeres hjem, og de vil snart bruge kemiske våben. I bør hjælpe den syriske hær med at nå frem til Østaleppo,« står der i en anden besked.

Klar til at ofre befolkningen

For første gang i mange måneder har Rami ingen anelse om, hvad der kan ske de kommende uger. Han plejer ikke at holde sig tilbage med analyser af situationen, men lige nu har han ikke noget bud.

»Jeg tror, at regimet og Rusland har taget en beslutning om, at hele Østaleppos befolkning kan ofres. De opfordrer de civile til at flygte, men det er umuligt. Samtidig bomber de hospitaler, vandværk, civile og nødhjælpsforsyninger,« skriver han til Berlingske.

Oberst Riad al-Assad, en af grundlæggerne af oppositionshæren Den Frie Syriske Hær, er overbevist om, at det syriske regime i Aleppo ønsker at gentage scenariet fra Homs. Tidligere i den syriske borgerkrig tvang regimet og den libanesiske Hizbollah-organisation store dele af civilbefolkningen ud af Homs for derefter at lade shiamuslimer fra Iran bosætte sig i området.

»Assad-regimet ønsker at skifte befolkningen ud og dermed ændre på demografien,« siger Riad al-Assad i et interview til det syriske medie Zaman al-Wasl.

De fortsatte bombardementer i Aleppo øger spændingerne mellem USA og Rusland. Parterne nåede for nylig til enighed om en våbenstilstand i Syrien. Efter en uge blev aftalen ikke forlænget, og siden har begge parter beskyldt hinanden for at være årsag til våbenstilstandens endeligt.

I øjeblikket truer USA med at afbryde det planlagte sikkerhedssamarbejde med Rusland, som også var en del af aftalen. Udenrigsminister John Kerry siger, at hans forslag om at anvende magt mod det syriske regime for at stoppe bombardementet af Aleppo ikke støttes af et flertal i den amerikanske administration. Og nu har Kerrys udtalelse fået Rusland til at reagere med en trussel.

»Hvis USA angriber den syriske hær direkte, vil det medføre forfærdelige tektoniske forandringer (forskydninger, red.) ikke kun i Syrien, men i regionen generelt,« citerer russiske nyhedsbureauer udenrigsministeriets talskvinde, Maria Zakharova, for at sige.

Accept af angreb på Israel?

Siden den bemærkning har eksperter forsøgt at tolke, hvad den russiske trussel indeholder. Nogle overvejer, om den kan omfatte russisk støtte til at lade Hizbollah og Iran rette angreb mod Israel, mens andre nøjes med at tolke den som Ruslands meget direkte måde at bede USA om ikke at blande sig yderligere i den syriske krig.

I løbet af lørdagen blev mindst 30 demonstrationer afholdt i Europa og USA i støtte til Aleppos civile befolkning. Mange opfordrede USA til at blande sig for at forhindre yderligere massakrer. Men mellem linjerne indikerer Mark Toner, vicetalsmand for Det Hvide Hus, at USA ikke vil forhindre, at Østaleppo falder.

»Det er vanskeligt at sige, hvornår en by falder, men intensiveringen af volden indikerer, at det snart kan ske,« sagde Mark Toner på en pressekonference i løbet af fredagen. Ved samme lejlighed sagde han, at »Aleppos mulige fald vil være et nederlag for hele verden«.

Syriens præsident, Bashar al-Assad, har for nylig sagt, at den syriske hær vil fortsætte med at kæmpe, til oprørerne er besejret i hele Syrien.

Mens Aleppos oprørsgrupper kæmper for overlevelse, nyder de tyrkisk støttede oprørere i det nordlige Syrien fremgang. På 40 dage har de erobret store landområder fra Islamisk Stat, og Tyrkiets plan om at oprette en sikkerhedszone – og dermed forhindre kurderne i at kontrollere et geografisk sammenhængende område – er foreløbig en succes set fra den tyrkiske regerings perspektiv.

I øjeblikket indikerer militær oprustning langs den tyrkisk-syriske grænse, at Tyrkiet planlægger at udvide offensiven i det nordlige Syrien. Ifølge det tyrkiske dagblad Hürriyet planlægger Tyrkiet i øjeblikket at styre mod Islamisk Stats syriske hovedstad, Raqqa.

Allan Sørensen er Berlingskes korrespondent i Mellemøsten.

  • Dokumentation: Syren_Aleppo_kort