Löfven undsiges af bagland om kriminalitet og indvandring

Der er udbrudt interne skænderier i den svenske regeringskoalition efter eskalerende bandekriminalitet.

Stefan Löfven er kommet i vælten efter et tv-interview. Her gav statsministeren udtryk for, at han ikke mener, at indvandring er en årsag til den voksende bandekriminalitet, landet oplever. Dele af hans kommunale bagland ser anderledes på sagen. (Arkivfoto) 10060 Henrik Montgomery/TT/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Samtidig med at den svenske statsminister Stefan Löfven torsdag skulle forsvare sin regering i Riksdagen, gik dele af hans kommunale bagland til angreb på regeringspartneren Miljöpartiet for en »virkelighedsfjern« flygtningepolitik.

Den svenske regering kritiseres for besparelser på arbejdsformidlingen og handlingslammelse overfor stigende bandekriminalitet i landet.

Torsdag kunne den socialdemokratiske statsminister læse i avisen Expressen, at der i hans kommunale bagland er både kritik af ham og hans regeringspartner på flygtningeområdet.

Lederen af kommunalbestyrelsen i Eskilstuna, socialdemokraten Jimmy Jansson, kalder Miljöpartiet virkelighedsfjernt og mener, at Stefan Löfven burde smide fløjlshandskerne og koble indvandring med stigende kriminalitet.

Hans kommentar er en reaktion på et interview, som Stefan Löfven har givet til tv-kanalen SVT, hvor han afviste at koble indvandring direkte til kriminalitet.

»Det er socialpolitik, men det har også noget at gøre med, at mange kommuner har modtaget et urimeligt stort antal flygtninge holdt op imod de ressourcer, som vi har,« siger Jimmy Jansson til Expressen.

Eskilstuna er en kommune med omkring 105.000 indbyggere. Af dem er 27.000 født uden for Sverige.

»Vi har 6500 arbejdsløse i Eskilstuna. 4300 af dem er født i udlandet, og kravene på arbejdsmarkedet øges konsekvent,« siger Jimmy Jansson til avisen.

Uenigheden mellem Miljöpartiet og Socialdemokraterna om flygtningepolitik er ikke ny.

I oktober ville Stefan Löfven halvere antallet af flygtninge, der kommer til Sverige. Den idé afviste Miljöpartiet fuldstændigt.

»Vi kan ikke bare afstå fra at have en politik, blot fordi Miljöpartiet har en efter min mening ganske virkelighedsfjern opfattelse,« siger Jimmy Jansson til Expressen.

Han kalder Miljöpartiets indstilling »helt absurd« generøs.

/ritzau/