Löfven udelukker Vänsterpartiet i sin regering

Vänsterpartiet kan godt glemme alt om ministerdrømme. De svenske socialdemokraters partileder, Stefan Löfven, udelukker nemlig at give partiet en plads i sin kommende regering.

SVERIGE: Lederen af Socialdemokraterna i Sverige, Stefan Löfven, skal i den kommende tid lægge sit regeringspuslespil og samle nok mandater bag sig. Og han har allerede slukket to partiers ministerdrømme: Først Sverigedemokraterna og nu Vänsterpartiet. Det skriver Aftonbladet.

Vänsterpartiet har mandag været til regeringsforhandlinger med Löfven, og efterfølgende stod det klart, at partiet ikke får en invitation til at indgå i den kommende S-ledede regering i Sverige.

»Jeg synes, at Stefan Löfven har begået en stor fejl,« siger Vänsterpartiets leder, Jonas Sjöstedt, til Aftonbladet efter forhandlingerne.

Vänsterpartiet blev i 1917 grundlagt som en udbrydergruppe fra Löfvens eget parti, Socialdemokraterna, og fik ved søndagens rigsdagsvalg 5,7 procent af stemmerne. Det sikrede det venstreorienterede parti 21 mandater.

Men de 21 mandater kommer altså ikke til at være med i Stefan Löfvens regering, og den socialdemokratiske partileders afvisning faldt prompte under mandagens møde, fortæller Jonas Sjöstedt.

»Vi fik med det samme at vide - uden nogen som helst diskussion - at han ikke er interesseret i at danne regering med Vänsterpartiet,« siger Jonas Sjöstedt.

Til nyhedsbureauet TT bekræfter Stefan Löfven selv, at han ikke har i sinde at dele ministertaburetter ud til partiet.

»Vi kommer til at stræbe efter et samarbejde med Vänsterpartiet i budgetspørgsmål og andre spørgsmål. Derimod ser vi ingen muligheder for, at vi sidder i regering sammen. At de bliver en del af regeringen, det kan vi heller ikke forestille os,« siger Socialdemokraternas partileder ifølge Aftonbladet.