Löfven statsminister på ny: »Det er dårligt, det er forkert, det er tvivlsomt«

Fire måneder efter det svenske valg er Socialdemokraternas Stefan Löfven på ny blevet statsminister med hjælp fra to oppositionspartier. Ikke alle svenske politikere er lige glade for den nye regering.

SWEDEN GOVERNMENT
»Jeg påtager mig dette ansvar med både ydmyghed og beslutsomhed,« fortalte Stefan Löfven fredag, da han var blevet valgt som Sveriges nye statsminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jessica Gow/TT/Ritzau Scanpix

Endelig kan Andreas Norlén puste ud.

Og det er nøjagtigt sådan, den svenske Riksdags formand har tænkt sig at tilbringe weekenden, fortæller han på et pressemøde. Fire måneder efter valget til Riksdagen er Socialdemokraternas Stefan Löfven blevet udpeget som Sveriges statsminister.

115 medlemmer af Riksdagen stemte for Löfven, mens 153 stemte imod Löfven. 77 medlemmer afstod fra at stemme. Med mindre end 175 stemmer imod sig kan Stefan Löfven nu tage regeringsmagten sammen med Miljöpartiet og med støtte fra Centerpartiet og Liberalerna.

»Nu er det tid til at reflektere over den tid, som har været. Det har været et efterår som intet andet i svensk politik,« lød det fra Norlén på pressekonferencen:

»I weekenden skal jeg være sammen med min familie, puste ud og genoplade batterierne,« sagde han.

Det er dog langtfra alle, der er lige så lettede som Norlén. Moderaternas formand, Ulf Kristersson, ærgrer sig især over, at hans tidligere allierede fra Centerpartiet og Liberalerna ikke stemte imod Löfvens regering. Han kalder den nye regering for »udemokratisk«:

»Jeg synes, det er dårligt, det er forkert, og at det er tvivlsomt at gøre det på denne måde,« lød det fra ham på pressemødet, der fandt sted umiddelbart efter vedtagelsen af den nye regering.

De borgerlige partier Centerpartiet og Liberalerna har hidtil udgjort en stærk alliance i svensk politik sammen med Moderaterna og Kristdemokraterna. Centerpartiet og Liberalerne afviste dog efter valget at støtte en regering med Moderaterna og Kristdemokraterna, fordi de var bange for, at det indvandringskritiske Sverigedemokraterna kunne få indflydelse på regeringens førte politik.

»Jeg ved, at der er rigtigt mange fra Centerpartiet og Liberalerna, som har været meget ulykkelige over dette. Hvert parti må selvfølgelig træffe sine egne beslutninger, men vælgerne skal vide, at Moderaterna er et borgerligt parti, man kan stole på,« sagde Ulf Kristersson ifølge Aftonbladet.

Centerpartiets leder, Annie Lööf, står dog ved sit valg.

»Efter fire måneders arbejde skal vi i dag stemme om en ny regering. Vi har valgt en vej, som indebærer, at vi tolererer Stefan Löfven i statsministerafstemningen, så hverken Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna får indflydelse på budgettet,« sagde hun på et pressemøde.

Tidligere på ugen nægtede Vänsterpartiet at bakke op om en liberalt støttet S-regering, men efter at have ført forhandlinger med Stefan Löfven indvilligede partileder Jonas Sjöstedt alligevel i at støtte den nye regering.

Til gengæld har han fået Stefan Löfven til at love, at han ikke vil vedtage en række forslag, som Centerpartiet og Liberalerna ønsker gennemført, lyder det. Gør Löfven dette, vil Vänsterpartiet rejse en mistillidsafstemning mod statsministeren, hvorefter der, som det netop nu ser ud i svensk politik, formentligt vil være flertal for at vælte regeringen.

»Det løfte gælder,« sagde Jonas Sjöstedt forud for dagens afstemning.

Ved Sveriges valg 9. september blev Socialdemokraterna det største parti, Moderaterna blev næststørst, mens Sverigedemokraterna fik tredjeflest stemmer. Siden valget er to regeringsbud blevet stemt ned, og hvis ikke Riksdagen havde valgt en regering inden 23. januar, ville et nyvalg være blevet udskrevet.

Stefan Löfven har måttet indgå flere aftaler for at få regeringsmagten. Han har lovet Vänsterpartiet, at det ikke kommer til at blive holdt uden for politisk indflydelse, og er samtidig kommet både Centerpartiet og Liberalerna væsentligt i møde.

Han fortæller på et pressemøde, at han vil præsentere den nye regering på mandag.

»Jeg påtager mig dette ansvar med både ydmyghed og beslutsomhed,« fortæller han på pressemødet:

»Ingen fik alt, alle fik noget, og den største vinder er Sverige.«