Löfven går i rette med svenske regioner: Coronaramte ældre på plejehjem har ikke fået ordentlig hjælp

Ældre svenskere med covid-19 har ikke fået ordentlig lægehjælp under coronapandemien. På plejehjemmene står det særlig galt til, konkluderer en ny undersøgelse. Det får nu kritik af statsministeren.

 
I tale til svenskerne for nylig gjorde statsminister Stefan Löfven (S) det helt klart, hvor alvorlig en situation, landet står i nu. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

Ingen af Sveriges 21 regioner slipper for kritik i en ny landsdækkende undersøgelse af ældreplejen på landets plejehjem.

I samtlige regioner har alt for mange ældre, som har fået covid-19 eller i det mindste har været mistænkt for at være smittet, nemlig ikke fået lægehjælp under pandemien.

Det konkluderer den svenske inspektion for pleje og omsorg (IVO) i en ny undersøgelse, som blev offentliggjort tirsdag, skriver nyhedsbureauet TT. Derfor får regionerne nu kritik fra landets socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven.

Coronapandemien har ramt de svenske plejehjem særlig hårdt, både under første bølge i foråret og nu igen under anden bølge. Men hver femte plejehjemsbeboer i landet har ingen personlig lægehjælp fået.

»Det er et meget højt antal, ifølge IVOs vurdering. Det er uacceptabelt højt. Det her handler om mennesker – om nogens mor, nogens far, nogens nære og kære,« lød det på et pressemøde fra IVOs generalsekretær, Sofia Wallström, tirsdag.

Mangel på individuel behandling

Den begrænsede adgang til lægehjælp betyder konkret, at mange ældre plejehjemsbeboere, som har været enten konstateret smittet med eller i det mindste mistænkt for at være smittet med covid-19, ikke har fået individuel behandling.

Ud af de mange plejehjemsbeboere, som ikke har fået en individuel lægevurdering, er 40 procent heller ikke blevet tilset af en sygeplejerske. Og i mange af de tilfælde, hvor en plejehjemsbeboer rent faktisk har fået lægehjælp, er det kun foregået over telefonen.

I kun omtrent seks procent af sagerne er en læge rent faktisk dukket op på plejehjemmet for at tilse patienten.

»Det understreger yderligere den dybe alvor i disse mangler i plejen,« sagde Wallström tirsdag.

Også statsminister Stefan Löfven (S) tager kritikken alvorligt. Han kalder det for en »kraftfuld kritik«, som bør tages seriøst af regionerne.

»Det står tydeligt i loven, hvad vores indbyggere har ret til at forvente, når det gælder pleje og omsorg. Regionerne må sørge for, at alle får den pleje, de har ret til, og det har ikke fungeret,« siger statsministeren ifølge TT.

Den svenske socialminister, Lena Hallengren (S), pointerer dog, at kritikken ikke nødvendigvis er møntet på alle landets plejehjem.

»Det er vigtigt at sige, at selv om kritikken er rettet mod samtlige regioner – som bør tage dette meget alvorligt – så siger man ikke, at der er fejlet i alle henseender. Der er store dele af ældreplejen, hvor situationen er blevet håndteret på en velfungerende måde og i henhold til reglerne.«