Löfven: Frustrerende at mistænkt ikke blev udvist

Sveriges statsminister siger, at et nej til asyl eller ophold i Sverige skal følges op af udvisning.

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, har det skidt med, at den mistænkte gerningsmand fra lastbilangrebet i Stockholm overhovedet befinder sig i Sverige. Manden er usbeker og har fået afvist sin ansøgning om en opholdstilladelse. (Arkiv) Scanpix/Jonathan Nackstrand Fold sammen
Læs mere

Den 39-årige usbeker, som politiet har anholdt og mistænker for at have udført det blodige attentat i den svenske hovedstad, Stockholm, fredag, skulle slet ikke være i Sverige.

Da han fredag eftermiddag - ifølge politiet - stjal en lastbil og kørte den for fuld fart ned af en gågade og ind i et indkøbscenter i hjertet af hovedstaden, havde han af myndighederne fået afvist sin ansøgning om opholdstilladelse i Sverige.

Det gør Stefan Löfven, Sveriges statsminister, frustreret.

Han siger til det svenske nyhedsbureau TT, at et nej til en opholdstilladelse eller et nej til en asylansøgning skal følges af, at den pågældende forlader landet.

»Det gør mig frustreret. Vi må forbedre mulighederne for at sætte dette i værk,« siger han i forbindelse med de svenske socialdemokraters partikongres søndag.

Statsministeren lægger samtidig op til lovstramninger i kampen mod terror.

»Vi vil nu invitere de partier, der var med til at gennemføre den nationale strategi mod terror, til at føre det arbejde videre. Vi må fortsætte med at forebygge, forsvare og forhindre terrorisme med alle de midler, vi har til rådighed.«

»Vi skal jage disse mordere med det svenske demokratis samlede kraft,« siger Löfven ifølge avisen Svenska Dagbladet.

Usbekeren, der slet ikke skulle være i Sverige, er nu mistænkt for at have dræbt fire mennesker og såret 15.

I juni 2016 fik han afslag på sin ansøgning om opholdstilladelse.

Det var indvandrermyndighederne i Migrationsverket, der afslog. I december fik han fire uger til at forlade Sverige.

Usbekeren er imidlertid ikke ene om at se igennem fingre med de svenske myndigheders besked om, at man skal forlade Sverige, fordi en ansøgning om asyl eller ophold er afslået.

Pär Löwenberg er chef for det svenske grænsepoliti. Han siger, at der lige nu er efterlyst 12.000 personer i Sverige. De opholder sig muligvis i landet på samme måde, som den 39-årige usbeker gjorde.

Politiet har meget svært ved at finde dem.

»Vi ser på, hvad vi har af adresseoplysninger. Det her er mange gange personer, der ikke er mødt op hos Migrationsverket, efter at de er kaldt til møde.«

»For os er der ikke så meget at gå efter«, siger Pär Löwenberg og tilføjer, at mange af personerne også opgiver postbokse som adresser til myndighederne.

/ritzau/TT