Løsladte Pussy Riot-medlemmer vil sætte fokus på fangers beskyttelse

Maria Alyokhina og Nadezhda Tolokonnikova, der forleden blev løsladt efter adskillige måneder bag russiske tremmer, vil danne en menneskerettighedsorganisation.

To medlemmer af den russiske punk-gruppe Pussy Riot, Nadezhda Tolokonnikova, til højre, og Maria Alyokhina på pressemødet fredag i Moskva. Fold sammen
Læs mere
Foto: YEVGENY FELDMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

RUSLAND: De to løsladte medlemmer af det regeringskritiske punkband Pussy Riot vil danne en menneskerettighedsorganisation, der skal sætte fokus på beskyttelse af fanger.

Det fortalte de to kvinder, Maria Alyokhina og Nadezhda Tolokonnikova, ifølge USA Today på deres første pressemøde efter løsladelsen 23. december.

Deres organisation får navnet »Zona Prava«, og de to Pussy Riot-medlemmer håber på et samarbejde med den tidligere oliemagnat Mikhail Khodorkovskij, der i sidste uge blev løsladt efter ti år bag tremmer i Rusland.

»Vi vil ikke bede nogen om økonomisk støtte,« sagde Nadezhda Tolokonnikova på pressemødet.

Hun udtrykte samtidig håb om, at et eventuelt samarbejde med Mikhail Khodorkovskij bliver på et »ideologisk plan«.

De to kvinder fortalte desuden, at de ikke planlægger at optræde med deres musik for at skaffe penge til arbejdet med organisationen.

»Vi er ikke Pussy Riot nu,« sagde Nadezhda Tolokonnikova.

De to blev – sammen med et tredje medlem af Pussy Riot – dømt for hooliganisme motiveret af religiøst had, efter de i februar 2012 iscenesatte en »punkbøn« i en ortodoks katedral i Moskva, hvor de bad Jomfru Maria om at slippe for præsident Vladimir Putin.

Det tredje medlem, Yekaterina Samutsevich, blev løsladt med en betinget dom.