Løkkegaard foreslår frivillig deling af Ukraine

De voldelige uroligheder i Ukraine viser, at landet bevæger sig i to forskellige retninger, og derfor bør man arbejde på en frivillig deling af Ukraine, mener Venstre-politikeren Morten Løkkegaard.

Foto: YURIY DYACHYSHYN. Antiregeringsdemonstranter i sammenstød med betjente under deres storm på hovedpolitikvarteret i den vestukrainske by Lviv.
Læs mere
Fold sammen

Optøjerne i Ukraine viser, at landet ikke længere er en enhed, men snarere to forskellige regioner, som orienterer sig mod Rusland i øst og EU i Vest.

Det mener Morten Løkkegaard (V), som sidder i Europa-Parlamentet for Venstre, og som derfor mener, at man bør arbejde på en frivillig deling af det østeuropæiske land.

»Landet er så opdelt allerede, at hvis man skal have en løsning, som holder på længere sigt, så er man nødt til at have en deling med autonomi eller en regionalisering, om man vil,« siger han og understreger, at han vil overlade det til jurister at afgøre, præcis hvordan en sådan opdeling kan foregå.

»Jeg er ikke forfatningsekspert nok til at vide, præcis hvad man kan gøre, men jeg synes, at man kan se - med den viden, jeg har om landet i dag - at der tegner sig et billede af en situation, hvor man er nødt til at tage stilling til de her meget prekære spørgsmål. Man har fået skabt et land, som dybest set kulturelt er to lande eller i hvert fald to forskellige regioner. Om man så geopolitisk kan blive enig om en total opsplitning a la Tjekkoslovakiet, eller om man skal ind i en eller anden form for centralregering med autonomi til visse dele af landet, skal jeg ikke gøre mig klog på.«

Eskaleringen af urolighederne i Ukraine, som tirsdag kostede 25 mennesker livet, har mødt fordømmelse fra Europas ledere. Onsdag bebuder EU-Kommissionens formand, Jose Manuel Barroso, at han forventer, at de europæiske spidser »hurtigt muligt« bliver enige om sanktioner mod de ansvarlige for volden.

Morten Løkkegaard er enig i, at man bør indføre sanktioner, men på længere sigt kan en frivillig deling vise sig at være den bedste løsning for Ukraine, understreger han.

»Jeg kigger på, hvad der foregår i de her timer, og så spørger jeg mig selv, hvad er det, de slås om? For mig at se slås de om muligheden for at være en vestligt orienteret ukrainer og en østligt orienteret ukrainer« fastslår han.

Peter Munk Jensen, der er senioranalytiker og Ukraine-ekspert ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) vurderer dog ikke, at det er en opdeling, ukrainerne - eller styrets nære allierede Rusland - ønsker på nuværende tidspunkt. Men på længere sigt kan det blive en løsning, som foretrækkes for at stoppe blodsudgydelserne.

»Jeg tror ikke, der er nogen i Ukraine, som ønsker sådan en udvikling her og nu, heller ikke Janukovitj og folkene omkring ham. Men hvis man kommer igennem en fase nu, hvor der er noget, der nærmer sig undtagelsestilstand og borgerkrig, kan det være attraktivt for at spare menneskeliv. Så kan det være, at russerne siger: »Så tager vi den østlige del og stiller den under vores beskyttelse, så kan den vestlige del fare.« Men det skal være som følge af et pres og en ulykkelig situation, det er ikke et positivt ønske om at gå fra hinanden,« siger han.

Morten Løkkegaard mener dog, at en deling også kan vise sig at være i russernes interesse.

»Jeg tror ikke, at Rusland har interesse i det, der foregår i øjeblikket. En borgerkrigslignende vestlig flanke har russerne ingen interesse i, så der er en klar fællesinteresse mellem øst og vest i at opnå en fredelig løsning,« siger han.