Løkke: Verden er usikker - vi har brug for lidt mere muskelkraft

En usikker verden gør NATO vigtigere end længe, og Danmark har brug for mere muskelkraft i det kommende forsvarsforlig, hvis Danmark stadig skal kunne stille op hver gang, at NATO kalder, og det skal Danmark, mener statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Lars Løkke Rasmussen ved NATO-mødet. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN ERNST

WARSZAWA: For 61 år siden blev Warszawa-pagten indgået i den selv samme bygning, som fredag aften dannede rammen for en arbejdsmiddag, hvor NATO-landenes stats- og regeringschefer blandt andet skulle diskutere forholdet til Rusland.

Det er der med statsminister Lars Løkke Rasmussens ord en »ganske stor symbolik i,« fordi et »aggressivt Rusland« er en af årsagerne til, at verden står i »en ny sikkerhedspolitisk situation.«

Samtidig betyder den britiske folkeafstemning, at Storbritannien er på vej ud af EU, og det understreger ifølge statsministeren kun NATOs betydning.

»Den tid, vi lever i, er præget af usikkerhed, og det eneste konstante er forandringen. Det må også føre til, at vi fokuserer på egen tryghed. Det er derfor, at vi i Danmark har besluttet at skifte fly ud og foretage et stort indkøb, som betyder, at vi vil se, at det danske forsvarsregnskab ikke længere har pil nedad, men tværtimod en lille pil opad. Og det er regeringens ambition, når vi skal forhandle et nyt forsvarsforlig i 2017, at vi der skal tage hul på en realvækst,« siger Lars Løkke Rasmussen (V).

Han understreger, at størrelsen på forsvarsbudgettet fra 2018 og frem også kommer til at afhænge af en række andre politiske forhandlinger i løbet af efteråret. Men mere kraft bør der altså tilføres.

»Vi har altid stillet op, når nogen har kaldt på os, og sådan ønsker jeg også, at det skal være fremadrettet, og givet den nye sikkerhedspolitiske situation må vi opbygge lidt mere muskelkraft. At forsvare danske værdier er ikke kun et spørgsmål om territorialt forsvar. Det er også et spørgsmål om at kæmpe for danske værdier, og derfor skal vi have et forsvar som fortsat er internationalt orienteret,« siger statsministeren.

Og at bidrage med et kompagni på op til 200 soldater på rotationsbasis i Estland giver dobbelt god mening i den situation.

»Østersøen er vores baghave, og det er vigtigt, at vi yder et bidrag til vores nabolande, som kan være med til at skabe tryghed og stabilitet i vores egen region, og som med afsæt i en styrkeposition forhåbentligt kan føre til, at vi på et tidspunkt kan få en bedre dialog med Rusland.«

Det har været svært for NATO at få lande til at stille op til den fremskudte tilstedeværelse i Baltikum og Polen, og der mangler trods mange måneders arbejde stadig nogle bidrag, før de fire bataljoner på op til 1.000 soldater, som skal afskrække Rusland, er helt på plads.

»Beslutningsprocesser kan være komplicerede og tage tid, men de skal måles på resultater, og nu er der en meget præcis beslutning om at allokere en bataljon til hvert af de tre baltiske lande og Polen. Dermed sender alliancen et vigtig signal om, at NATO står stærkt og solidarisk,« siger statsministeren.

Selv om Danmark er langt fra at bruge to procent af bruttonationalproduktet på forsvaret, som er NATOs målsætning - faktisk ligger Danmark helt nede på 1,17 procent - så mener statsministeren, at der altid er »stor respekt« om de bidrag, som Danmark yder.

»Vi når ikke to procent i et nyt forsvarsforlig. Men det bør være sådan, og sådan er det også, at man ikke kun skal måles på, hvor meget man forbruger, men også hvordan man forbruger. Og der viser alle analyser, at Danmark leverer med et højt, højt effektivitetsniveau.«