Løkke risikerer ny FN-fiasko

Om kun 20 dage står Danmark i spidsen for et FN-topmøde, der skal halvere fattigdom og sult i verden. Eksperter og bistandsorganisationer frygter en fiasko ligesom på Klimatopmødet i København. Søren Pind bevarer håbet.

Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter det kuldsejlede klimatopmøde i København risikerer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nu endnu en diplomatisk nedtur, når verdens stats- og regeringschefer 20. til 22. september mødes i New York til et stort anlagt FN-topmøde om fattigdomsbekæmpelse. Danmark har påtaget sig at lede forhandlingerne, der efter planen skal munde ud i en konkret køreplan, så fattigdom, sult og andre af ulandenes plager kan halveres inden 2015.

»Det ser ikke lyst ud,« konstaterer udviklingsforsker ved Roskilde Universitet Gorm Rye Olsen, der blandt andet henviser til, at EU-landene ikke har leveret den ulandsbistand, de har lovet.

»Og med den finansielle og økonomiske krise er der budgetstramninger overalt,« konstaterer Gorm Rye Olsen.

Også seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Lars Engberg-Pedersen forudser, at det bliver svært for Danmark at samle i- og ulande om det kompromis, der skal til for at nå i hus med FNs såkaldte 2015-mål.

»Jeg har ikke de store forhåbninger,« siger Lars Engberg-Pedersen.

Uambitiøst

Herhjemme har 92-gruppen - der er et samarbejde mellem 23 danske miljø- og udviklingsorganisationer - sendt statsministeren et opråb. Heri kritiseres det foreliggende udkast til topmødeerklæring. Det »udgør ikke den konkrete og ambitiøse handlingsplan, som vi mener, er nødvendig for at sikre opfyldelsen af de otte udviklingsmål,« skriver 92-gruppen.

»Hovedproblemet er, at udkastet er for løst, for ukonkret og for uambitiøst. Jeg er ikke sikker på, at Danmark har leveret opskriften på en topmødesucces, og dermed står Danmark med et stort ansvar,« fastslår Trine Pertou Mach, der er forkvinde i Mellemfolkeligt Samvirke.

En af knasterne er, at det kun er en lille håndfuld af verdens rige lande, der leverer den bistand, som udviklingslandene har fået lovning på lige siden 1970. Danmark er et af de lande, der leverer som lovet, og 92-gruppen anerkender, at regeringen har forsøgt at presse de andre EU-lande. Men i udkastet til topmødekonklusion er »tidsrammer og overholdelsesmekanismer« udvandet, påpeger bistandsorganisationerne.

Dertil kommer en tillidskrise mellem de underudviklede lande og den rige verden efter klimaslagsmålet i København.

»Der er en undertone af manglende tillid i forbindelse med det kommende topmøde,« siger Trine Pertou Mach.

Pind bevarer håbets

Det er den danske FN-ambassadør, Carsten Staur, der leder forhandlingerne af sluterklæringen i New York sammen med den senegalesiske FN-ambassadør. Og ifølge kilder tæt på den diplomatiske armvridning er der to fronter; Ilandene fokuserer på ulandenes eget nationale ejerskab over arbejdet med at nå 2015-målene og behovet for, at ulandene selv mobiliserer midlerne. Udviklingslandene kræver derimod bistand til arbejdet fra de rige lande.

»Det krav er enten blevet afvist eller redigeret væk for at undgå specifikke forpligtelser,« som kilderne i New York formulerer det.

Udviklingsminister Søren Pind, der deltager i topmødet sammen med statsministeren, erkender, at EU-landene samlet set er bagud med bistanden.

»Desværre er nogle bedre til at holde skåltaler end til at levere, og det er korrekt, at EU-landene som helhed næppe indfrier de bistandsmål, man har sat sig for 2010, bl.a. på grund af den økonomiske krise,« siger Søren Pind, der dog advarer mod at opgive håbet på forhånd.

»Topmødet skal vi bruge til at gøre klart, hvad der virker, og så blive enige om at gøre mere af det. I mine øjne er et godt resultat et resultat, hvor verdens politiske ledere bekræfter deres vilje til at nå målene senest i 2015, og så konkretisere hvordan. Det vil være en stærk melding i en tid præget af økonomisk krise. Opgiver vi håbet, har vi tabt på forhånd,« siger Søren Pind.

»De seneste meldinger fra forhandlingerne i New York er, at de centrale lande udviser opbakning til processen og villighed til at få en tekst i hus,« påpeger udviklingsministeren.

Socialdemokraternes udenrigsordfører, Jeppe Kofod, opfordrer regeringen til at øge presset på de rige lande for at sikre de nødvendige bistandspenge.

»Topmødet må ikke bare ende med tomme ord, men med reelle forpligtelser, og der har Danmark et særligt ansvar - ikke mindst efter fiaskoen på klimamødet,« siger Jeppe Kofod.