Løkke opmuntrer Macron til at se på reformerne i Danmark

Det nytter ikke at vente på, at Europa omstiller arbejdsmarkedet, skriver Løkke i international kronik.

Foto: Reuters/Pool. Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, taler med den franske cykelrytter Romain Bardet sammen med Lars Løkke Rasmussen efter en etape i sommerens Tour de France. Macron har fastslået, at han vil lade sig inspirere af Danmark i sit arbejde med at omstille det franske arbejdsmarked.
Læs mere
Fold sammen

I de seneste måneder har tusinder af franskmænd demonstreret eller strejket i protest mod de reformer af arbejdsmarkedet, som Frankrigs præsident Emmanuel Macrons har bebudet.

Men den franske præsident har til gengæld fuld opbakning til reformerne fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Ifølge Løkke bliver de enkelte europæiske lande nødt til at træffe svære beslutninger, hvis der også i fremtiden skal være råd til velfærd.

Det skriver den danske statsminister i et indlæg i det politiske netmedie Politico, som flittigt læses i Bruxelles - og også har bevågenhed blandt Europas ledere:

»En af de største udfordringer for europæiske politikere er at hjælpe vores samfund og arbejdsmarkeder til at omstille sig til en moderne digitaliseret økonomi, der udvikler sig i et hastigt tempo,« skriver Løkke i indlægget.

Her fastslår statsministeren, at han er »entusiastisk« omkring de arbejdsmarkedsreformer, som Macron har foreslået. De er både nødvendige og fornuftige, mener Løkke:

»At vente på, at »Europa« løser problemerne, er ikke en mulighed. Vi bliver nødt til at tage ansvar på nationalt niveau.«

»Hvis vi ikke handler, så vil det efterlade os fattigere og ude af stand til at bevare vores retfærdige og generøse europæiske velfærdsstater.«

Da Løkke før sommerferien besøgte den franske præsident i Paris, roste Macron de danske reformer på arbejdsmarkedet. Macron meddelte dengang, at han vil lade sig inspirere af Danmark på den front.

Løkke fremhæver det danske arbejdsmarked for at være præget af høj fleksibilitet, når det kommer til at hyre og fyre. Det kan lade sig gøre, fordi der er et »robust« socialt sikkerhedsnet, hvis man bliver arbejdsløs.

Derfor kaldes den danske model også flexicurity.

De danske fagforeninger advarer dog om, at modellen gradvist er ved at blive udhulet.

Dagpengeperioden er nemlig blevet halveret fra fire til to år. Samtidig får mange medlemmer af A-kasserne kun udbetalt et beløb svarende til omkring 50 procent af deres tidligere løn, hvis de ryger på dagpenge.

Dermed er sikkerheden for lønmodtagerne blevet mindre, lyder kritikken.

Løkke opfordrer dog de europæiske ledere til at søge inspiration i Danmark:

»Den danske model tjener både erhvervslivet og lønmodtagerne, og den har gennem historien gjort det nemmere for dansk økonomi at tilpasse sig forandringer i den globale økonomi.«

Løkke fastslår samtidig, at der også i Danmark løbende er behov for reformer. Regeringens prioritet er lige nu at få sænket skatten, så det bedre kan betale sig at arbejde frem for at være på offentlig forsørgelse.

/ritzau/