Løkke modsiger dansk ambassadør: Truslen fra Rusland er tiltagende

»Truslen fra øst er reel og tiltagende.« Det fastslår statsminister Lars Løkke Rasmussen efter en noget mere forsonende udlægning fra Danmarks ambassadør i Rusland.

Ruslands trusler er reelle og tiltagende, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V)  (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Truslen fra præsident Putins Rusland er voksende, og Danmark skal ikke ryste på hånden.

Det fastslår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der understreger, at Danmark vil stå skulder ved skulder med de NATO-lande, der er mest påvirket af Ruslands sabelraslen.

»Truslen fra øst er reel og tiltagende. Over for Rusland skal vi udvise en stålfast vilje. Derfor tager Danmark et stort ansvar for at sikre NATO-alliancens medlemmer mod truslen fra blandt andet Rusland,« fastslår Lars Løkke Rasmussen i en pressemedelelse.

Anledningen til denne advarsel fra statsministeren er, at han fredag besøger de 60 mand fra luftvåbnet, der fra januar skal patruljere over Baltikum for at sikre suveræniteten over landenes luftrum.

Men timingen for Lars Løkke Rasmussens advarsel falder også sammen med en opsigtsvækkende kronik forfattet af Danmarks ambassadør i Rusland, Thomas Winkler, der ikke mener, at Danmarks nærområder er truet af en militær operation fra russisk side.

Kronikken blev bragt i Berlingske tirsdag, og både Venstres og de Konservatives udenrigsordførere gik skarpt i rette med ambassadøren.

»Jeg er ikke enig med ambassadøren, men han har jo også sin ytringsfrihed. Jeg er uenig i, at vi godt kan slappe mere af i forhold til Putin. Vi ser jo, at Putin igen og igen gør ting, som vi ikke kunne drømme om, at han kunne finde på,« lød reaktionen fra  Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup, mens Naser Khader (K) ser ambassadørens indlæg som en irettesættelse af forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

»Det er ikke set før, at en ambassadør irettesætter en forsvarsminister,« sagde Naser Khader med henvisning til, at Claus Hjort Frederiksen som forsvarsminister gentagne gange har advaret mod Putins trusler.

Hverken Claus Hjort Frederiksen eller ambassadør Winklers chef, udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), har villet kommentere ambassadørens vurdering af truslen fra Putins Rusland.

Men skal man tro statsminister Lars Løkke Rasmussen, er det altså ikke regeringens holdning, at trusselsbilledet er overdrevet.

»Efter nytår har vi folk på jorden i Estland og i luften over Baltikum for klart at signalere, at vi i NATO har hinandens ryg. Jeg er taknemmelig over for de helte, der tager afsted for at sikre freden i vores del af verdenen. Jeg glæder mig derfor til at give piloterne og hele holdet på jorden et skulderklap inden missionen og samtidig høre om deres daglige arbejde og forventninger til de nye F-35-kampfly,« skriver Lars Løkke Rasmussen i pressemeddelelsen.

Det dansker bidrag kommer efter en beslutning i regeringen og Folketinget om, at Danmark fra januar skal udføre Air Policing over Baltikum for at sikre suveræniteten over landenes luftrum. Der udsendes fire F-16-kampfly og 60 mand til opgaven.

Samtidig udsendes der ved årsskiftet ca. 200 soldater til Estland som led i NATO’s fremskudte tilstedeværelse.