Løkke: EU-kritik af Frankrig er respektløs

EU-Kommisionens kritik af de franske romaudvisninger er respektløs og fornedrende, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter et EU-topmøde torsdag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er bred enighed om, at justitskommissær Viviane Redings kritik af Frankrigs udvisninger af romaer er respektløs og fornedrende.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter et EU-topmøde torsdag, der skulle have handlet om EU's forhold til udlandet, men i høj grad blev en magtkamp mellem EU og Frankrig om sommerens romaudvisninger.

- Der er taget skridt til at afdække håndteringen af det her spørgsmål i Frankrig og kun skridt. Og på baggrund af sådan et skridt at konkludere og drage paralleller til jødeforfølgelser under Hitler-Tyskland, det er for vidtgående, siger statsministeren.

- Helt bredt blandt stats- og regeringslederne var der en entydig afstandtagen fra det. Det er en respektløs måde at adressere et medlemsland på.

Ifølge udenlandske nyhedsbureauer kom det under topmødets frokost til et verbalt sammenstød mellem Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, og EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, hvor Sarkozy skældte ud over Redings kritik.

Den franske præsident slog på et pressemøde efter topmødet fast, at Frankrig har i sinde at rydde alle illegale lejre i landet, og at det gjorde "dybt ondt", at høre kommissærens kritik.

Lars Løkke Rasmussen tog ikke stilling til lovligheden af Frankrigs udsendelser på pressemødet, men slog fast, at kommissionen har ret og pligt til at undersøge om medlemslandene overholder EU's regler.

Romadebatten er blusset op igen efter EU's justitskommissær, Viviane Reding, tirsdag kritiserede Frankrig håndtering af sagen.

- Dette er ikke en mindre overtrædelse. Efter 11 år som kommissær vil jeg gå så langt som at sige, at dette er en skændsel, sagde Viviane Reding.

- Det er en situation, jeg ikke havde troet, at Europa skulle opleve igen efter Anden Verdenskrig, tilføjede hun.

/ritzau/