Løkke efter Trump-kritik: Danmark leverer i Nato

Jeg er ikke enig i alt det, Trump går og siger. Og slet ikke i måden, han siger det på, siger Løkke i Nato.

USA's præsident, Donald Trump, har før topmødet kørt hårdt på med kritik af det flertal af Nato-lande, der - som Danmark - bruger under to procent af deres bruttonationalprodukt på forsvar. Fold sammen
Læs mere
Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark leverer i Nato, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) møder derfor frem til topmøde i forsvarsalliancen »med rank ryg«.

Det siger han onsdag ved ankomsten til Natos topmøde i Bruxelles.

»Når man måler på det danske forsvars evne, dygtighed, parathed - også til at tage risiko og være på de hårde positioner rundt omkring i verden - så leverer vi,« siger Lars Løkke Rasmussen.

»Vi er det land, der leverer femtemest per indbygger,« siger han.

USA's præsident, Donald Trump, har før topmødet kørt hårdt på med kritik af det flertal af Nato-lande, der - som Danmark - bruger under to procent af deres bruttonationalprodukt på forsvar.

Specielt hård er hans kritik af Tyskland, som Trump beskylder for at være kontrolleret af Rusland, fordi tyskerne er alt for afhængige af russisk olie og gas.

Trump angriber samtidig planerne om den kontroversielle Nord Stream 2-ledning, der skal føre gas fra Rusland til Tyskland.

»Amerikanerne er bekymrede over Nord Stream 2, og jeg har også selv det synspunkt, at Nord Stream 2 er andet og mere end en gasledning,« siger Lars Løkke Rasmussen.

»Der er geopolitiske aspekter tilknyttet til det projekt,« siger han.

Og den erkendelse er også langsomt ved at brede sig i Tyskland, mener statsministeren.

»Jeg er ikke enig i alt det, Trump går og siger. Og slet ikke i måden, han siger det på,« siger statsministeren.

»Men derfor kan han jo godt i visse sammenhænge ramme noget, som jeg kan se mig selv i. Og Nord Stream 2 er en kompleks sag,« siger han.

Lars Løkke Rasmussen siger, at Trump »har det med at være lidt bombastisk i sine udtalelser en gang imellem«.

Men han er enig i, at Europa »skal steppe op« og bruge flere penge på forsvar. Og det er Europa også i fuld gang med, siger han.

Med det nye danske forsvarsforlig øger Danmark således budgettet med en femtedel.

Det betyder, at Danmark i 2023 vil bruge 1,3 procent af bruttonationalproduktet på forsvar. Og ikke de to procent, der er Natos målsætning.

»Men det handler ikke kun om, hvor mange penge man bruger,« siger Lars Løkke Rasmussen.

»Det handler også om, hvordan man bruger dem, og med hvilken beredvillighed og parathed man stiller op. Og det gør Danmark.«

»Vi havde under hele indsatsen i Afghanistan tab, der faktisk svarer til de amerikanske, hvis man ser på størrelsesforholdet,« siger han.

/ritzau/