Løkke: Aleppo er hinsides alt, der kan forsvares

Rusland har et klart medansvar for den forfærdelige situation i Aleppo, og de ansvarlige for krigshandlingerne skal stilles til ansvar, siger statsministeren. Han vurderer, at Europa rykker sammen om en hårdere linje mod Rusland, selv om der ikke er nye sanktioner i støbeskeen på grund af Aleppo.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved ankomsten til årets sidste EU-topmøde. / AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER Fold sammen
Læs mere
Foto: THIERRY CHARLIER

Det er FN-sporet og hensynet til de civile, der er altafgørende i den syriske storby Aleppo nu og her, mener statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Han understreger, at de ansvarlige for krigshandlingerne skal stilles til ansvar og erklærer sig som »hardliner« over for Rusland også klar til nye sanktioner mod Rusland på grund af Aleppo, hvis det kan gøre nogen forskel.

Signalet til det syriske regime og Rusland fra torsdagens EU-topmøde skal være så stærkt som muligt, siger han.

»Det skal være et klart signal om fordømmelse. Den form for krigshandling, vi ser udøvet i Aleppo, er hensides alt, der kan forsvares. Så det skal fordømmes, og der skal sendes et stærkt signal til alle om at gå aktivt ind i det her og få bragt det til en ende, og så skal Europa selvfølgelig erklære sig klar og parat til at følge op ovenpå en våbenhvile med humanitær assistance,« siger statsministeren ved ankomsten til årets sidste EU-topmøde i Bruxelles.

Italien har på forhånd gjort det klart, at landet ikke kan se nogen mening i at tilføje russere til den lange sanktionsliste, som EU har over personer med et ansvar for krigen i Syrien, og den type sanktioner er ifølge statsministeren heller ikke det, der gør en forskel nu. Men hvis nye sanktioner kommer på tale, er Danmark klar til at bakke op.

»Vi har et sanktionsregime mod Rusland, og der skal ikke være nogen tvivl om, at vi skal holde de ansvarlige ansvarlige, og til det hører også, at man skal tage alle meningsfulde skridt. Jeg ved ikke, om flere sanktioner lige nu og her er det, der gør forskellen, men det skal man selvfølgelig være parat til,« siger han og tilføjer:

»Det, der er brug for lige nu og her, er noget handling, og at tvinge folk ind i FNs Sikkerhedsråd til at træffe nogle beslutninger, der tager hensyn til de civile.«

Ifølge Lars Løkke Rasmussen udsættes den civile befolkning i Aleppo for »det mest barbariske, man overhovedet kan forestille sig,« og EU og Danmark er derfor parat til at give den nødhjælp, der er behov for.

Mens det ikke ser ud til, at EU vil sætte russere på sin sanktionsliste forbundet til Syrien, så ser de økonomiske sanktioner mod Rusland, der er bundet op på konflikten i Ukraine, til gengæld ud til at blive forlænget. Det er disse sanktioner, der gør mest ondt på Rusland.

Det vil Tysklands kansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, François Hollande, anbefale på topmødet. Rent formelt ventes det besluttet i næste uge, at de sanktioner forlænges med yderligere et halvt år til udgangen af juli 2017.

»Vi er på hardliner-linjen i forhold til Rusland. Nu er det meget vigtigt, at man ikke blander tingene sammen - det der sker i Ukraine, og det der sker i Syrien - men der er ingen tvivl om, at jeg har oplevet over de sidste uger, at Europa rykker sammen om en hårdere linje i forhold til Rusland,« siger statsministeren.