Løkke afviser Junckers plan om magtfuld EU-præsident

- Lad os ikke blande roller og kompetencer, skriver Løkke på Twitter. Han er imod nyt forslag fra Juncker.

Torsdag den 17. august 2017 kl. 16.00 er statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og ligestillingsminister Karen Elleman (V) værter ved en reception i Statsministeriet med repræsentanter fra LBGTI-miljøet, politikere og organisationsfolk I anledning af Pride-ugen I København. Statsminister Lars Løkke Rasmusen (V) holder tale. Tidligere på ugen inviterede statsminister Lars Løkke Rasmussen danskerne med ud på en fælles løbetur under navnet "Run with Pride" som foregik ved og omkring Marienborg.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afviser forslaget om at samle posterne som EU-præsident og EU-Kommissionens formand i én magtfuld stilling.

Forslaget er onsdag fremsat af EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, i sin årlige tale om unionens tilstand.

Men den danske statsminister er imod Junckers plan.

»Lad os ikke blande roller og kompetencer,« skriver Lars Løkke Rasmussen på Twitter.

I dag er Donald Tusk EU-præsident. Det vil sige formand for Det Europæiske Råd. Det består af EU's 28 stats- og regeringschefer samt Tusk og Juncker.

Juncker er formand for EU-Kommissionen. Det er EU's udøvende magt med et stort administrativt apparat med omkring 33.000 medarbejdere.

Men medlemslandene har brug for at have deres egen EU-præsident, mener Løkke.

»Det Europæiske Råd er en vigtig institution for medlemslandene,« skriver statsministeren.

»Brug for EU-præsident som medlemslandenes stemme,« skriver han.

Jean-Claude Juncker mener, at Europa vil være nemmere at forstå, hvis der kun står én kaptajn ved roret.

»At have en enkelt præsident vil bedre afspejle den sande natur af vores Europæiske Union som en union af lande og en union af borgere,« siger Juncker i sin tale.

Lars Løkke Rasmussen er til gengæld tilfreds med, at Juncker ikke finder tiden inde til nye ændringer af EU-traktaten.

»Enig med Juncker i, at tiden ikke er inde til traktatændringer. Må fokusere på det vigtigste. Ingen nye store projekter eller institutionelle diskussioner,« tweeter Løkke.

Juncker foreslår dog også, at EU fremover får en økonomi- og finansminister.

»Vi har brug for en europæisk minister for økonomi og finans. En minister, som skal fremme strukturelle reformer i vores medlemslande og træde ind, hver gang et medlemsland står over for en fundamental krise eller recession,« siger Juncker.

Men heller ikke det forslag falder i god dansk jord. Finansminister Kristian Jensen (V) siger, at han ikke kan støtte Junckers forslag.

»Vi mener ikke, at EU skal have en regering,« siger Kristian Jensen.

»Vi mener, at EU skal have nogle kommissærer, der hver især hjælper med at koordinere det, regeringerne laver,« siger han.

»Men jeg tror heller ikke, at det er et forslag, Danmark vil blive påvirket af, eftersom vi står uden for euroen,« siger finansministeren.

/ritzau/