Løfter om nye donationer til Libanon

Økonomer advarer om, at dagens donorkonference i Paris er sidste chance for at redde Libanon fra den økonomiske krise. USA, EU, Frankrig og Danmark er blandt de aktører, der nu hoster op med nye midler.

PARIS: »Den libanesiske regering har praktisk talt ikke flere penge.«

Den franske præsident Jacques Chirac har de seneste dage talt dunder til sine vestlige kolleger for at forhindre, at Libanon kastes ud i økonomisk kaos.

Og forud for dagens store donorkonference om Libanon i Paris, trillede det i går endelig ind med løfter fra donorerne.

Chirac selv meddelte ifølge en talsmand i går personligt den libanesiske premierminister Fouad Siniora, at Frankrig vil give et 3,7 milliarder kroner stort lån på »meget favorable vilkår«, mens EU-kommissionsformand José Manuel Barroso i dag vil præsentere en hjælpepakke til en værdi af omkring tre milliarder kroner.

Og fra USA vil udenrigsminister Condoleezza Rice også medbringe en »betydelig« sum.

Fra Danmark deltager udviklingsminister Ulla Tørnæs, der på konferencen ifølge sin ministersekretær vil give tilsagn om yderligere dansk støtte på omkring 14 millioner kroner. Bidragene skal angiveligt lægges oven i de i alt 5,4 milliarder kroner, som donorerne lovede på en konference i Stockholm i august.

Libanon kæmper med at komme ud af en gældsfælde oven på store omkostninger til genopbygning efter den langvarige borgerkrig i 1980erne - og dertil så sidste sommers 34 dage lange israelske bombardement af infrastrukturen. Gælden er svulmet til 235 milliarder kroner, hvilket svarer til knap det dobbelte af bruttonationalproduktet.

Lånene er for en stor del optaget i dollar i private libanesiske banker, og den libanesiske stat har trods krig og økonomisk krise indtil videre formået at overholde afdragsbetalingerne, påpeger økonomer overfor AFP.

Undgå bankerot

»Undladelse af tilbagebetaling af gælden kan destabilisere banksystemet, rygraden i det libanesiske økonomiske system,« advarer økonom Kamal Hamdan, mens kollegaen Antoine Shueiri mener, at dagens Paris-konference »vil gøre det muligt for Libanon at undgå bankerot, for det kan ikke betale sin gæld«.