Livstidsdømte Sjakalen skal for retten for drab i 1974

Venezuelaneren »Carlos« skal for retten i Frankrig for et dødeligt bombeangreb mod et apotek i Paris i 1974.

Venezuelaneren »Carlos« skal for retten i Frankrig for et dødeligt bombeangreb mod et apotek i Paris i 1974. Fold sammen
Læs mere
Foto: BERTRAND GUAY

Den nu 67-årige »Sjakalen Carlos«, der har mindst 83 liv på samvittigheden gennem en række angreb i 1970'erne og 1980'erne, skal endnu en gang for retten.

Mandag begynder således en retssag mod venezuelaneren, som er anklaget for drab på to personer under et bombeangreb i Paris i 1974.

»Sjakalen Carlos« eller blot »Sjakalen« - hvis fødenavn er Ilich Ramírez Sánchez -er allerede fængslet på livstid i Frankrig for adskillige terrordrab.

Ifølge anklageren gennemførte »Sjakalen« i september 1974 et bombeangreb mod et apotek i Saint-Germain i Paris. To mænd blev dræbt og 34 såret.

Advokat Georges Holleaux, der repræsenterer enkerne til de to dræbte, siger, at det er en lettelse endeligt at se »Carlos« i retten.

»Ofrene har ventet meget længe på, at han skulle blive retsforfulgt og dømt. Deres sår er aldrig helet«, siger han.

Forsvarsadvokat Isabelle Coutant-Peyre mener derimod, at sagen er spild af tid og penge.

»Hvad er formålet med en retssag så længe efter begivenhederne«, spørger hun.

En fransk appeldomstol idømte i juni 2013 »Sjakalen« livsvarigt fængsel for en stribe andre bombeattentater i Frankrig for over 30 år siden.

»Sjakalen«, som op gennem 1970'erne og 1980'erne blev jaget af politi og efterretningstjenester over hele kloden, har siddet fængslet i Frankrig siden 1994.

Hans karriere som »professionel revolutionær«, som han selv beskriver sin livsbane, er skildret både i bøger og på film.

I 2011 blev han fundet skyldig i at stå bag flere terrorangreb i Frankrig i 1982 og 1983. Angrebene gik ud over to passagertog, en togstation i Marseille og redaktionen for et libysk magasin i Paris.

På det tidspunkt afsonede han allerede en livstidsdom, men fik endnu en for angrebene, der kostede 11 mennesker livet og kvæstede 150.

Han nægtede sig under hele sagen skyldig.

I juni 1975 skød han to franske politifolk og en meddeler i Paris, og i december samme år stod han bag kidnapningen af OPEC's olieministre.

Efter flere år på flugt blev han i 1994 anholdt i Sudan og udleveret til Frankrig.

I 1997 blev Carlos idømt livsvarigt fængsel for drabene i Paris i 1975 på de to politifolk og et tidligere medlem PFLP (Folkefronten til Palæstinas Befrielse).