Livstegn efter 173 dage som irakiske gidsler

Træk britiske tropper ud inden ti dage eller vi slår en mand ihjel. Sådan lød det britiske gidsel Jasons besked på et videobånd instrueret af hans gidseltagere i Irak, hvor han sammen med fire andre mænd har siddet fanget siden maj.

De fem britiske mænds familier har ikke fået livstegn fra dem, siden de 29. maj blev kidnappet i fuld dagslys i det irakiske finansministerium af banditter forklædt som politi. Af hensyn til de fems sikkerhed har den britiske regering ikke frigivet deres navne, men der menes at være tale om en computer- og finansekspert og hans fire sikkerhedsvagter.

Hvordan de fem mænd kunne blive snuppet af banditter inden for den såkaldt sikre »grønne zone« i Bagdad, er stadig et mysterium myndighederne arbejder på at løse.

I går viste et videobånd på TV-stationen Al-Arabya, at i det mindste et af gidslerne var i live, da båndet blev optaget 18. november. Manden, der præsenterer sig som Jason, sidder foran et flag, der forkynder, at hans kidnappere er medlemmer af gruppen Islamisk Shia-modstand i Irak (ISI). Flankeret af to bevæbnede og maskerede mænd gennemgår han med monoton stemme, hvad der tydeligvis er et manuskript forfattet af hans fangevogtere.

»Vi har nu været gidsler i 173 dage, og jeg føler, at man har glemt os i verden udenfor,« siger det blege gidsel til kameraet. Det meste af hans stemme bliver overdøvet af en arabisk oversættelse.

Det britiske gidsel går videre til at forklare, at hans vogteres erklærede mål er at få britiske tropper fjernet fra Irak: »Fjern jeres tyve og bander, der kun kommer for at plyndre, fra landet,« læser han blandt andet.

Forbindelser til Iran
Gruppen har udstedt en trussel, der er til at føle på for den britiske regering. Trækker briterne ikke deres tropper ud inden for 10 dage, »vil vi dræbe den første mand, og så vil der komme detaljer frem, som I helst ikke ville se på bånd,« truer gruppen via Jason.

De fire øvrige gidsler er endnu ikke blevet set på nogen optagelser, og det står ikke klart, om de 10 dage regnes fra optagelsesdagen eller dagen for båndets offentliggørelse. I 2004 blev det britiske gidsel Ken Bigley henrettet på video, efter han i flere optagelser havde tryglet daværende premierminister Tony Blair om at trække de britiske tropper ud af Irak.

Den britiske regering har, ikke overraskende, fordømt frigivelsen af båndet og har især peget på, at det vil være traumatiske billeder for de fem mænds familier.

»Gidseltagning, uanset for hvilken sag, er aldrig berettiget. Vi kræver de fem frigivet nu,« siger en talsmand for det britiske udenrigsministerium.

Tidligere har USAs øverstkommanderende i Irak, general David Petraeus, sagt, at han har begrundet mistanke om, at kidnapperne, har stærke forbindelser til styret i Iran, der har både trænet og finansieret gruppen.