Liu Xiaobos kone: Hjælp, jeg er isoleret

Fra husarresten beder nobelprismodtageren Liu Xiaobos kone omverdenen om hjælp via det sociale medie Twitter.

Liu Xia der er gift med modtager af Nobles Fredspris, Liu Xiaobo sidder i husarrst i hjemmet i Beijing. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID GRAY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For få dage siden modtog den kinesiske systemkritiker Liu Xiaobo Nobels Fredspris.

Han sidder fængslet i Kina, og nu bekræfter hans kone Liu Xia over Twitter, at hun bliver holdt i husarrest af myndighederne - uden at kunne komme i kontakt med omverdenen. Det skriver den italienske avis Il Messaggero.Liu Xia appellerer via Twitter til sine bekendte om at udbrede budskabet:

- Kære venner. Jeg er kommet hjem, og er blevet sat i husarrest den 8. oktober. Jeg ved ikke, hvornår jeg kan se nogen - jeg kan ikke bruge min mobiltelefon og ikke engang modtage opkald, skriver hun og bekræfter at have besøgt ægtemanden i fængslet.

- Jeg har set Xiaobo og fortalt ham, at han har vundet fredsprisen. Jeg fortæller jer mere senere. Vær søde at hjælpe mig allesammen med at kommunikere via Twitter - tak, skriver Liu Xia på mikrobloggen ifølge Il Messaggero.

Afskåret fra omverdenen

Uden for bygningen, hvor Liu Xia bor, kontrollerer politi i uniform og private vagter, hvem der kommer ind og ud. På hoveddøren sidder en seddel med teksten: "Ingen af beboerne medvirker til interviews," og i går forhindrede kinesisk politi også en gruppe EU-diplomater i at besøge Liu Xia, oplyser EU kilder ifølge Il Messaggero.Berlingske Tidende har tidligere forsøgt at få et interview med Liu Xia - hvilket hun gerne ville medvirke til. Men ingen medier har endnu fået lov til at interviewe hende for de kinesiske myndigheder.

De kinesiske medier er tavse om nyheden med Liu Xiaobos Nobelpris, og når man søger på Internettet, kommer der ingen resultater frem for søgninger på ordene 'Nobel' og 'Liu Xiaobo,' skriver Il Messaggero.

Kineseren modtog Nobels Fredspris for sit bidrag til menneskerettigheder og fred. I december i fjor blev han idømt 11 års fængsel for at have skrevet et manifest i 2008 sammen med andre systemkritikere, hvor de opfordrer til ytringsfrihed og flerpartivalg i Kina.