Litauisk invasionsmanual: »Skud uden for vinduet er ikke verdens undergang«

De litauiske myndigheder har udgivet en manual, der forklarer, hvordan befolkningen skal forholde sig i tilfælde af en russisk invasion.

Foto: PETRAS MALUKAS. Folk var mandag på gaden i den litauiske hovedstad Vilnius for at tænde lys for de omkomne under prorussiske separatisters granatangreb mod den østukrainske by Mariupol. I Litauen er man så ængstelig ved tanken om den russiske præsident Putins geopolitiske ambitioner i gamle sovjetlande, at man fra myndighedernes side netop har udgivet en manual om, hvordan borgerne skal forholde sig under en eventuel besættelse.
Læs mere
Fold sammen

Når man som nation har tilbragt et par generationer under russisk besættelse, er der ingen grund til at blive taget på sengen, hvis bjørnen beslutter sig for at spille med musklerne nok en gang. Det synes at være ræsonnementet hos den litauiske regering, der netop har udgivet en 98 sider lang manual med titlen »Hvordan man skal agere i ekstreme situationer eller tilfælde af krig«.

Manualen betoner generelt, at man undgår at give efter for frygten og byder på råd som »Hold hovedet koldt, undgå panik og tænk klart«. Ligeledes fortælles det beroligende, at »skud uden for vinduet er ikke verdens undergang«.

Den indeholder også mere specifikke vejledninger i, hvordan man som borger kan gøre livet surt for en eventuel besættelsesmagt. Her opfordres litaueren til at organisere strejker og demonstrationer eller »i det mindste udføre sit arbejde lidt mindre grundigt end normalt«. Desuden bliver borgerne opfordret til at holde deres biler fuldt optankede, ligesom de får anvisninger i de optimale flugtveje ud af landet i tilfælde af en invasion.

Men også mere højteknologiske midler kan tages i brug ved en eventuel besættelse. Modstand kan ifølge manualen med fordel organiseres via sociale medier som Facebook og Twitter, hvorfra man eventuelt kan udføre cyberangreb mod besættelsesmagten.

Inspireret af aktuelle geopolitiske rystelser

Litauen blev ved udbruddet af Anden Verdenskrig indlemmet i Sovjetunionen som led i en hemmelig aftale mellem Hitler og Stalin. Landet fik først sin uafhængighed i 1990 og har i dag et russisk mindretal på små seks procent af befolkningen. Særligt efter invasionen af Ukraine har både Litauens borgere og politiske ledelse været nervøse for, om de var næste mål for Putins geopolitiske ambitioner.

»Eksemplerne Georgien og Ukraine, som begge mistede dele af deres territorium, demonstrerer, at man ikke kan udelukke en tilsvarende situation her, og vi derfor må være forberedte,« siger forsvarsminister Juozas Olekas til Reuters og tilføjer:

»Da Rusland startede sin aggression mod Ukraine, opdagede befolkningen her i Litauen, at vores nabo ikke er venligsindet.«

Litauen har endvidere observeret flere end 150 tilfælde, hvor russiske fly har været tæt på at krænke landets luftrum, og fra 5. december til 10. december afholdt Rusland en omfattende militærøvelse i enklaven Kaliningrad, der ligger klemt inde mellem Litauen og Polen. Ifølge russiske kilder deltog flere end 9.000 soldater, 600 køretøjer og 55 flådefartøjer i øvelsen, der havde til formål at træne hurtig mobilisering af tropper i den lille russiske region.

Foruden at publicere manualen til brug ved tilfælde af en invasion har den litauiske regering også øget rekrutteringen til både landets konventionelle militær og hjemmeværn.