Litauen vedtager asyllov under strid med Belarus

Litauens parlament har vedtaget lov, som betyder, at der kan tilbageholdes et stort antal asylansøgere.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Urquhart/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Litauens parlament har tirsdag vedtaget en lov, som betyder, at landet kan tilbageholde et stort antal asylansøgere i op til seks måneder, og at ret til appelsager delvist ophæves.

Loven er vedtaget samtidig med, at det baltiske land har meddelt, at det åbner en ny lejr for illegale migranter.

84 af de i alt 141 parlamentsmedlemmer stemte for loven, som er blevet kritiseret af Røde Kors og menneskerettighedsgrupper.

Litauen har de seneste dage været i gang med at styrke sin grænse til Belarus med pigtråd og hegn. Det er sket som reaktion på, at mellem 1000 og 2000 migranter skal have passeret grænsen illegalt i år. Litauen siger, at de hjælpes over grænsen af de belarusiske myndigheder.

Litauen har sammen med andre EU-lande beskyldt Belarus for at bruge migranter som et politisk våben til at presse Litauen og EU som følge af de sanktioner, der er indført mod det belarusiske styre under Alexander Lukasjenko.

Præsidentkontoret i Litauen oplyser, at den litauiske præsident, Gitanas Nauseda, tirsdag har drøftet situationen med den tyske forbundskansler, Angela Merkel, over telefonen.

Nauseda har sagt, at antallet af illegale grænsekrydsninger er 19 gange så stort som i 2020, og at det er vigtigt at få styrket EUs grænser mod øst.

Han har også fortalt Merkel, at Litauen har anmodet Frontex, agenturet for EUs grænse- og kystvagt, om hjælp.

Litauens grænse mod Belarus er næsten 680 kilometer lang. De migranter og flygtninge, som krydser den, kommer overvejende fra Mellemøsten og Afrika.

Litauens udenrigsminister, Gabrielius Landsbergis, er på en rundrejse til Tyrkiet og Irak for at drøfte indvandringen til Litauen.

/ritzau/Reuters