Linda W. kom fra en østtysk flække og endte som barnebrud hos IS

Linda W. var blot 15 år, da hun valgte at tage til Irak og gifte sig med en Islamisk Stat-kriger. Nu fortryder hun og drømmer om at vende tilbage til Tyskland.

Linda W. var blot 15 år, da hun valgte at forlade Pulsnitz, en mindre by i nærheden af Dresden i det østlige Tyskland, for at tage til Mellemøsten for at blive en del af Islamisk Stats selverklærede kalifat. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København/Berlin. I sit venstre lår har hun et skudsår og i det højre knæ en skade, der formentlig stammer fra et helikopterangreb.

Men det er ikke de fysiske skavanker, som fylder mest i hovedet hos den 16-årige tyske pige, der er kendt som Linda W.

Efter at have levet i godt et år som del af den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat (IS) fortæller hun fra et militærhospital i Iraks hovedstad, Bagdad, at hun fortryder sin beslutning. Nu har hun kun én ting for øje.

- Jeg vil bare væk herfra. Jeg vil væk fra krigen, fra de mange våben, fra støjen, siger hun i et interview, der er gengivet i de tyske medier NDR, WDR og Süddeutsche Zeitung.

- Jeg vil bare hjem til min familie, understreger hun.

Den seneste uges tid har et billede af en bleg og udkørt pige omgivet af irakiske soldater mellem vragdele floreret på først sociale medier og senere i den tyske presse.

I weekenden bekræftede tyske myndigheder, at der var tale om den 16-årige Linda W. Hun blev fundet og anholdt af irakiske styrker i Mosul, hvor Islamisk Stat de seneste måneder er blevet nedkæmpet.

Hun er blevet overført til et militærhospital, fordi myndighederne ikke kan garantere for hendes sikkerhed på et normalt sygehus, hvor der vil være personer, der er blevet ofre for Islamisk Stat.

Hun risikerer dødsstraf, hvis hun bliver stillet for en domstol i Irak. Hendes fortid som IS-brud gør hende også til et muligt mål for hævnangreb fra irakere.

Linda W. var blot 15 år, da hun valgte at tage til Mellemøsten for at blive en del af Islamisk Stats selverklærede kalifat.

Hun kommer fra Pulsnitz, en mindre by i nærheden af Dresden i det østlige Tyskland.

Süddeutsche Zeitung, hvis journalist også har været i kontakt med pigens familie, beskriver hende som en ganske almindelig pige, der klarede sig godt i skolen og havde en forkærlighed for matematik, kemi og fysik.

Uden at fortælle det til nogen begyndte hun i 2016 at interessere sig for islam. Rapmusik blev erstattet af arabiske toner, og hun begyndte at gå med tørklæde.

Hun skulle have haft kontakt med islamister, der i lukkede chatgrupper lokkede med et godt liv hos Islamisk Stat.

Herfra gik det hurtigt. I begyndelsen af juli sidste år fortalte hun sin familie, at hun ville overnatte hos en veninde. I stedet satte hun kurs mod Tyrkiet, hvorfra hun krydsede grænsen til Syrien og videre ind i Irak.

Hun blev hurtigt gift med en ældre IS-kriger, men han døde ifølge tyske medier i kamp kort efter pigens ankomst.

Om Linda W. har været aktiv på slagmarken, vides ikke. Der er ubekræftede rygter om, at hun skulle have været snigskytte. Spørgsmål som disse nåede journalisten ikke at stille under det korte interview, der blandt andet blev overværet af en irakisk soldat.

Den 16-årige tysker erklærer sig dog klar til at samarbejde med myndighederne og fortælle om sit etårige ophold under Islamisk Stats faner.

Det står ikke klart, om hun vil blive udleveret til Tyskland, men tyske myndigheder bekræfter, at de yder Linda W. konsulær bistand.

Linda W. er ifølge nyhedsbureauet AP en af 26 udlændinge, der er blevet anholdt i Mosul i juli.

/ritzau/