Ligestilling mellem mænd og kvinder er en guldgrube for økonomien

Større lighed mellem mænd og kvinder er en god investering. Ifølge en rapport vil det kunne øge verdens samlede BNP med 28 trillioner dollar – rundt regnet som USAs og Kinas økonomier tilsammen.

Kronprinsesse Mary og udenrigsminister Kristian Jensen besøgte i sidste måned Burkina Faso som optakt til kvindekonferencen Women Delivery, som begynder i dag. På billedet besøger de et center for kvinder, der er beskyldt for hekseri og derfor udstødt af lokalsamfundet. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når henved 5.500 regeringsrepræsentanter, FN-folk, eksperter og græsrødder i dag tager hul på den tre dage lange, internationale kvindekonference Women Deliver i Bella Center i København, står udfordringerne og problemerne i kø. Blandt andet dør 800 kvinder dagligt under graviditet eller fødsel. 64 procent af voksne analfabeter er kvinder, og selv om kvinderne tegner sig for to tredjedele af verdens arbejdstimer, tjener de kun en tiendedel af den globale indkomst.

Omvendt er gevinsten også til at få øje på, hvis der satses på at investere i bedre forhold for det forfordelte køn. Og det er ikke bare en gevinst for kvinderne selv, men også for landene og den globale økonomi.

Det har flere rapporter, herunder fra Verdensbanken beregnet, og ifølge den seneste rapport – fra analyseinstituttet McKinsey Global Institute – handler det i kolde kontanter om ikke mindre end 12 trillioner dollar. Så mange penge kunne verdens samlede bruttonationalprodukt øges med i 2025, hvis alle de lande, der er bagud med hensyn til ligestilling i en given region, matcher de fremskridt, der sker i regionens mest progressive lande.

De 12 trillioner dollar svarer til et BNP, der svarer til Tysklands, Japans og Storbritanniens samlede BNP i dag.

Hvis alle verdens mænd og kvinder deltog på lige fod i det økonomiske liv, ville det globale bruttonationalprodukt kunne være 26 procent (28 trillioner dollar) større i 2025 – rundt regnet som USAs og Kinas aktuelle økonomier tilsammen.

Kvinder som business case

Det er udenrigsminister Kristian Jensen (V), der har styr på de samfundsøkonomiske regnestykker, og det har han, fordi Danmark er vært for Women Deliver, der er den største kvindekonference i det seneste årti.

»Den økonomiske vækst stiger, hvis piger får samme muligheder for at komme i skole og tage en uddannelse. Hvis kvinder får lov til at arve og eje den jord, de dyrker. Og hvis de får adgang til at tage lån og investere i smålandbrug, virksomheder og så videre. Det nytter ikke, hvis de lider af svære fødselsskader. Ikke har viden og adgang til prævention. Eller muligheden for at hævde deres ret og udfolde deres potentiale på lige fod med mænd,« konstaterer Kristian Jensen, der har følgende budskab til konferencen:

»Hvis fattige samfund vil være rige, har de ikke nogen anden vej end at inddrage kvinderne. Kvinder er en business case.«

Indtil videre har det dog været op ad bakke at komme igennem med det glade budskab. For flere end 100 lande – altså over halvdelen af alle verdens lande – har lovgivning, der begrænser kvinders deltagelse i det økonomiske liv.

Det viser en rapport fra Verdensbanken fra september sidste år.

Den største diskrimination udsættes kvinderne i Mellemøsten og Nordafrika for. Blandt andet fordi de i flere af landene skal have deres mands tilladelse for at arbejde eller få et pas. 11 af regionens lande er verdens mest restriktive, når det gælder kvinders muligheder for at arbejde og drive en forretning: Det er Saudi-Arabien, Jordan, Iran, Yemen, Irak, Bahrain, De Forenede Arabiske Emirater, Oman, Syrien, Qatar og Kuwait.

I Sydasien er der i de seneste to år kun vedtaget reformer i to af regionens lande – og vel at mærke kun tre reformer til fordel for kvinders økonomiske muligheder.

I Afrika syd for Sahara ligger omkring en tredjedel af verdens 30 mest kvinde­restriktive økonomier. Men det sydlige Afrika rummer også to af de 18 økonomier uden kønsbarrierer – som Rusland til gengæld er verdensmester i.

»Rusland er det land, der har flest jobrelaterede barrierer. I alt 456 job er uden for kvinders rækkevidde,« skriver Verdensbanken.

Tre konkrete ideer

Women Deliver-konferencen er ikke et beslutningsforum, men en mulighed for de 5.500 deltagere til at diskutere strategi og taktik i forbindelse med FNs nye udviklingsmål – især de, der vedrører kvinders rettigheder. Tre dage, hvor der kan udveksles nye ideer, samarbejdsformer og partner­skaber med privatsektor og forskning – og bane vejen for handling og finansiering, understreger udenrigsminister Kristian Jensen.

Han har dog også et konkret mål med konferencen: »At få tre konkrete ideer til, hvordan vi styrker den danske indsats i verden.«

Men er det overhovedet en dansk udenrigspolitisk interesse at bruge penge og kræfter på at fremme kvinders rettigheder ude omkring i verden. Ja, mener statsminister Lars Løkke Rasmussens udenrigs- og sikkerhedspolitiske gransker, ambassadør Peter Taksøe-Jensen, som for nylig fremlagde sin udredning, der visse steder kritiseres for at tilsidesætte den rettigheds- og værdibaserede udenrigspolitik og satse på den realpolitiske og sikkerhedsbetonede.

»Ligestilling og kvinders rettigheder er et klart eksempel på et område, hvor der er overlap mellem danske interesser og værdier. Investeringer i piger og kvinder er en investering i udvikling og vækst. Andre lande kigger til Danmark som et af de lande, hvor ligestilling er kommet længst. Danmarks værtskab for Women Deliver-konferencen bidrager både til at brande Danmark og til at fremme en værdipolitisk dagsorden, der ligger dybt i vores DNA. Og så trækker den i øvrigt flere tusinde gæster til landet,« siger Peter Taksøe-Jensen.