Lige inden hun drog på sommerferie, fik også Angela Merkel nok af Trump

På sin årlige pressekonference inden sommerferien lagde kansler Angela Merkel fredag markant afstand til USAs præsident, Donald Trump. Hans meldinger om de fire farvede kongresmedlemmer går imod alt, hvad der har bidraget til USAs styrke, mener hun.

Tyskland er den allierede som USAs præsident Donald Trump ofte har kritiseret hårdest. Det fik dog ikke kansler Angela Merkel fredag til at holde igen med kritikken af Trumps angreb på fire farvede kongresmedlemmer. Det skete i de allersidste minutter af hendes 90 minutter lange pressekonference. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLEMENS BILAN / EPA / scanpix

Storbritianniens Theresa May, New Zealands Jacinda Ardern og Canadas Justin Trudeau har allerede gjort det.

Og fredag formiddag i de døende minutter i pressekonferencen, inden hun drog på ferie, fulgte kansler Merkel op.

Direkte adspurgt, om hun tager afstand fra den amerikanske præsidents opfordring til, at fire farvede kongresmedlemmer Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley og Rashida Tlaib »rejser hjem«, replicerede hun:

»Ja. Jeg distancerer mig markant og føler mig solidarisk med kvinderne, som er blevet angrebet.«

Under den 90 minutter lange pressekonference havde Merkel forinden påpeget, at Trumps udtalelser går imod, hvad der har bidraget til USAs styrke, nemlig »mennesker af forskellig oprindelse.«

Fredag aften lagde den tidligere præsidentfrue Michelle Obama også klar afstand til præsidenten på Twitter.

De fire medlemmer af den amerkanske kongres, Ayanna Pressley, Ilhan Abdullahi Omar, Rashida Tlaib og Alexandria Ocasio-Cortez, bør ifølge præsident Trump vende hjem, hvor de kommer fra. Tre af dem er født i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / Reuters / scanpix .

Mange amerikanske angreb på Merkel

Siden Trumps tiltrædelse har Tyskland og kansleren ofte været den allierede, som han har kritiseret hårdest. Det gælder ikke mindst Tysklands lave forsvarsudgifter, engagementet i den russiske Nordstream 2-gasledning og den omfattende tyske bileksport til USA.

Der er ofte kold luft mellem Donald Trump og Angela Merkel. Det seneste møde fandt sted i udkanten af G20-mødet i Osaka i juni. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Lamarque / Reuters / scanpixDo.

Pressekonferencen var Merkels sidste, inden hun drager på ferie. Ferien vil dog blive kort afbrudt på onsdag, når Tysklands nye forsvarsminister, Annegret Kramp-Karrenbauer, tages i ed.

Kramp-Karrenbauer, der i december 2018 afløste Merkel som formand for CDU, rykker ind på ministerholdet, eftersom Ursula von der Leyen i den forgange uge er blevet udpeget som ny EU-kommissionsformand.

Lørdag talte kansleren også i forbindelse med en mindehøjtidelighed for 75 året for oberst Stauffenbergs attentatforsøg på Hitler.

Kansleren håber på et »sundt nyt liv«

På pressekonferencen blev Merkel endnu engang bedt om at bevare spørgsmål om sin sundhedstilstand efter flere »rysteture«.

Kansleren gentog budskabet om, at hun er i stand til at varetage sin funktion som kansler, og at hun også som menneske er stærkt optaget af sit helbred. Konkret slog kansleren fast, at hun håber, der venter et »sundt nyt liv« på hende, når kanslertiden rinder ud i 2021.

Mandatet for den tyske koalitionsregering mellem CDU/CSU og SPD udløber i efteråret 2021, men mange i Tyskland spår, at regeringen kan falde før.