Lig fundet under p-plads var Richard III

Man har længe søgt efter den britiske konge Richard den IIIs lig. Nu er et skelet under en parkeringsplads i Leicester dukket op. Arkæologer gætter på, at det er den afdøde konge.

En ukendt maler kreerede dette portræt af den nu fundne konge i det 16. århundrede. Billedet findes på National Portrait Gallery i London. Fold sammen
Læs mere
Foto: NEIL HALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Britiske arkæologer har længe søgt efter liget af Richard III. Han skulle være begravet i De grå munkes Kloster i Leicester. Men klostret kunne man ikke finde og dermed var Richard forsvundet. Da arkæologer begyndte at grave i Leicesters centrale by på en parkeringsplads voksede håbet om, at det var De grå munkes Kloster, man var stødt ind i. Man fandt i hvert fald rester af et bygningsværk, der havde de klassiske mål for et britisk kloster. Arkæologerne konkluderede efter fundet af tykke mure, at det efter al sandsynlighed var det forsvundne kloster.

Så gik jagten ind for at finde Richard IIIs lig, der ifølge kilderne skulle ligge i klosterets hovedbygning.

I går kunne britiske forskere så fortælle, at man havde fundet et skelet, der kunne være Richard IIIs. Faktisk fandt arkæologerne to skeletter, hvoraf den ene er en kvindes. Det andet lig er en mands og det har hovedlæsioner. Men det passer ganske glimrende, for Richard III døde på slagmarken og var den sidste britiske konge, der fandt døden på den måde. Sandsynligheden for at det er Richard blev større, da arkæologen kunne konstatere, at skelettet har en ryglidelse, som Richard helt sikkert også havde.

Richard var konge af England i blot 2 år og han døde i august 1485 i et slag mod den rivaliserende familie Tudor. Dermed var det slut for hans egen slægt Plantagenet. Han var kun 32 år, da han døde. Han blev efterfølgende skildret som en hård og kynisk konge, der gerne myrdede sin egen slægt for at bevare magten. Shakespeare gav hans eftermæle det endelige dødsstød ved at beskrive ham som en ondskabsfuld pukkelrygget diktator - en skildring, der er gået over i britisk litteratur og film og også fandt udtryk i Rowan Atkinsons Blackadder tv-serie. Ser man på samtidige kilder fremstår imidlertid et mere nuanceret billede af den unge konge. Og beskyldningerne om, at det var Richard, der myrdede to unge nevøer i Tower i London er aldrig blevet bevist.

Nu mangler man en DNA undersøgelse for at have det endelige bevis for, at liget virkelig er Richards. Og det er faktisk muligt at finde en slægtning, fordi man har identificeret en vis Michael Ibsen, der er født i Canada og er møbelsnedker, som en direkte efterkommer af Richard. Historikere mener, at Ibsens mor var den 16. grand-niece efter kongens ældste søster Anne af York. Jeps det lyder langt ude, men ifølge den britiske avis Telegraph er den god nok.