Lidegaard: Vi vil ødelægge smuglerbådene i Middelhavet

EU vil med ny plan sætte ind over for menneskesmuglerne, der fragter flygtninge over Middelhavet.

Med en tipunktsplan vil EU blandt andet sætte ind over menneskesmuglerne, der fragter flygtninge over Middelhavet. Danmark står klar med yderligere bidrag, fortæller udenrigsministeren. Fold sammen
Læs mere
Foto: A4700/_Opielok Offshore Carriers

Der bliver lagt op at øge indsatsen massivt for at stoppe den menneskelige tragedie, der lige nu finder sted i Middelhavet, hvor tusinder af mennesker de seneste dage er døde under flugten fra Afrika til Europa.

Det oplyser udenrigsminister Martin Lidegaard (R), efter han har været til møde med sine ministerkollegaer i EU mandag aften.

»Der er lagt op til en fordobling af ressourcer til indsatsen i Middelhavet. Derudover er der lagt op til en storstilet indsats mod menneskesmuglerne, der er ansvarlige for de mange dødsfald. Herunder destruktion af deres skibe og stop af deres finansiering,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Det er en tipunktsplan fra EUs udenrigs- og indenrigsministre, der på den ene side skal hjælpe med at redde flygtninge, der kommer i havsnød, og på den anden side samtidig sætte en stopper for de mange forsøg på at flygte over Middelhavet.

Et problem, Martin Lidegaard tidligere har kaldt et »djævelsk dilemma«, fordi antallet af folk, der tager flugten, ifølge ministeren vil stige i takt med at flere reddes.

»Ved at sætte ind over for menneskesmuglerne og redde de folk, der rent faktisk kommer i klemme samtidig med, at vi forsøger bekæmpe ufred og fattigdom i den del af verden, får vi forhåbentligt løst det djævelske dilemma,« siger han.

Martin Lidegaard oplyser, at Danmark har meldt sig klar med yderligere støtte.

»Vi har varslet, at vi er klar til at give et yderligere bidrag, enten i form af mandskab eller materiel alt efter, hvad EU har behov for,« siger han.

Senere på ugen, torsdag, skal EUs ledere diskutere flygtninge-situationen og endeligt vedtage planen, før den kan sættes i værk.

Mandag har mindst 23 personer mistet livet ved tre skibsforlis i Middelhavet. Og natten til søndag kæntrede en båd med flygtninge godt 200 kilometer syd for den italienske ø Lampedusa. Op mod 950 personer frygtes at være druknet efter ulykken.