Libysk kystvagt tørner sammen med spansk NGO: Adlyd ordre, eller vi angriber!

Den libyske kystvagt fortsætter jagten på humanitære redningsskibe. Senest er en spansk organisation drevet på flugt efter trusler om beskydning.

Libysk kystvagt holder øje med et maltesisk rednuingsskib, der kommer migranter og flygtninge til undsætning i Middelhavet. Billedet er fra novmeber 2016. I dag nøjes den libyske kystvagt ike med at holde øje. Den prøver aktivt på at holde de humanitære skibe ude af redningsindsatsen (Foto: ANDREAS SOLARO/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREAS SOLARO

Adlyd ordre, eller vi angriber.

Så kort og kontant var beskeden fra et patrujleskib under den libyske kystvagt til en spansk humanitær organisation, da de tirsdag var ude i en styrkeprøve i Middelhavet mellem Libyen og Italien.

Det er en fotograf fra nyhedsbureauet Reuters, der gengiver det dramatiske optrin. Han er for tiden ombord på redningsskibet Golfo Azzurro, der sejles af den spanske NGO ProActiva Open Arms.

»I har sejlet i vore vande i måneder nu, og I udfører aktiviteter, der er problematiske for den libyske stats suverænitet,« sagde en stemme på engelsk over skibsradioen.

Advarslen kom fra et fartøj fra den libyske kystvagt i nærheden, og i første omgang blev det spanske skib beordret til at sejle til havnen i den libyske hovedstad Tripoli.

»Derfor beder jeg jer om at ændre kursen mod Tripoli havn. Hvis I ikke adlyder ordre med det samme... vil I blive angrebet,« lød advarslen over radioen fra den libyske kystvagt.

Af årsager som ikke er klarlagt, endte optrinnet med, at det spanske skib fik besked på at sejle nordpå – altså i modsat retning af Libyen – med det libyske patruljeskib i hælene.

I internationalt farvand

Ifølge den spanske NGO befandt redningsskibet sig i internationalt farvand, da det blev truet af den libyske kystvagt. Mere præcist 43 kilometer fra den libyske kyst og dermed langt væk fra libysk territorialfarvand.

Ifølge Reuters har den libyske kystvagt ingen kommentarer til hændelsen indtil videre. Den er ved at blive undersøgt, lyder beskeden i Tripoli.

Trods konfrontationen vil den spanske NGO ikke opgive redningsarbejdet i Middelhavet, sådan som Læger uden Grænser, Red Barnet og den tyske NGO Sea Eye har gjort det. I weekenden besluttede de tre organisationer midlertidigt at indstille redningsarbejdet i havet mellem Libyen og Italien på grund af trusler om angreb fra den libyske kystvagt.