Libyens premierminister bortført

Oprørere har bortført Libyens premierminister, Ali Zeidan, siger hans talskvinde.

Libyens premierminister Ali Zeidan er bortført af oprørere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Burton / POOL

LIBYEN: Libyens premierminister, Ali Zeidan, er blevet bortført af en bevæbnet gruppe, som formentlig er tidligere oprørere, og han holdes fanget på et ukendt sted. Det siger Zeidans talskvinde torsdag morgen ifølge flere internationale medier.

Et vidne beskriver ifølge CNN, at bortførerne fjernede premierministeren fra en hotel i hovedstaden Tripoli.

Samme vidner fortæller, at de ankom til hotellet i biler, og at forløbet foregik uden skudveksling. Over for Reuters beskriver en vagt ved hotellet, at det lignede en anholdelse.

Indledningsvist lød det fra Zeidans kontor, at bortførelsen var et rygte, men senere fremgik det af kontorets officielle Facebook-profil, at man var blevet »tvunget af bortførerne til at benægte meldingen«.

Libyens regering har kæmpet med rivaliserende stammemilitser og islamistiske militser, som har haft kontrollen i dele af landet, siden Muammar Gaddafi blev afsat i 2011.

Militserne i den østlige del af landet har ifølge CNN krævet mere selvbestemmelse, hvilket har haft store konsekvenser, da militserne har begrænset olieindtægterne, som er centrale for landets eksportindtægter.

I sidste måned forsikrede Zeidan sit folk om, at landet forsøger at genopbygge efter årtier med Gaddafi ved roret, og samtidig afviste han, at Libyen er en fejlslagen stat.

»Verden udenfor tror, at Libyen slår fejl, men Libyen blev ødelagt af Gaddafi i 42 år og blev ødelagt af et helt års borgerkrig. Og det er derfor, vi forsøger at genopbygge det,« sagde han ifølge CNN.

På et besøg i Storbritannien ligeledes i sidste måned bad Zeidan briterne om hjælp til at fjerne våben fra landet, og tilbage i april opfordrede han libyerne til at stå bag regeringen i kampen mod de mennesker, der ønsker at skabe uro i landet.