Libyens premierminister anklager politisk parti for bortførelse

Premierminister Ali Zeidan, der blev bortført og løsladt igen torsdag, beskylder politiske modstandere for at stå bag. Villy Søvndal opfordrer Libyens regering til at få kontrol med landets militser.

Libyens premierminister Ali Zeidan Fold sammen
Læs mere
Foto: ISMAIL ZITOUNY

LIBYEN: Den libyske premierminister Ali Zeidan blev bortført før daggry torsdag og sluppet fri efter flere timer. Han beskyldte torsdag et politisk parti for at have organiseret bortførelsen.

Ali Zeidan oplyste ifølge nyhedsbureauet AFP ikke navnet på det pågældende parti.

»Det er et politisk parti, som med alle midler ønsker at vælte regeringen,« sagde han under et interview med TV-stationen France24.

Ali Zeidan understregede, at bagmændene til hans bortførelse vil ty til alt fra demokratiske metoder til vold for at få regeringen fra magten.

»I de kommende dage vil jeg give flere informationer om, hvem dette politiske parti, der organiserede min kidnapning, er,« sagde premierministeren til France24.

Han fortalte også, at hans bortførere havde nævnt sagen om libyeren Abu Anas al-Libi, som USA pågreb i Tripoli for nylig for at retsforfølge ham.

Premierministeren blev bortført fra sit hotel i Tripoli, angiveligt af tidligere oprørsmilitser. Timer senere vendte han tilbage til regeringens hovedkvarter i et pansret køretøj.

Regeringen har efterfølgende oplyst, at premierministeren blev ført til »en ukendt destination af ukendte årsager af en gruppe«.

Både FN og USA har fordømt bortførelsen.

Den danske udenrigsminister, Villy Søvndal (SF), sagde torsdag til Politiken, at det er »afgørende«, at de libyske militser kommer under regeringens kontrol.

»Nogle af militserne kan formentlig blive en del af den regulære hær. Nogle af dem kan formentlig blive en del af politiet,« sagde han.

Ifølge Villy Søvndal arbejder Danmark på at hjælpe den libyske regering med at forbedre sikkerhedssituationen i landet.

»Vi går ind og støtter de steder, hvor regeringen ikke har kapacitet nok,« sagde han og uddybede:

»Vi har folk, der hjælper med at opbygge en domstol og som er med til at sikre en større retsikkerhed. Vi er med til at samle landminer op dernede, og vi er også i gang med nogle helt konkrete projekter inden for behandling af torturofre«.

Danmark arbejder desuden sammen med briterne om at træne 2.000 libyske soldater op.