Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Foran titusindvis af jublende libyere i Benghazi afsluttede Libyens midlertidige leder, formanden for overgangsrådet (NTC) Mustafa Abdel-Jalil, officielt Muammar Gaddafis rædselsregime.
Fremover skal Libyen styres med islamisk lovgivning, understregede NTC-formanden:
- Som en muslimsk nation har vi valgt sharia som kilden til vores lovgivning. Derfor er enhver lov, som er i strid med islams principper, ugyldig, sagde Mustafa Abdel-Jalil søndag.
Infografik: 42 år med »den gale hund«
Det betyder blandt andet, at flerkoneri er tilladt og at der oprettes rentefri banker. Allerede i midten af september nævnte Mustafa Abdel Jalil første gang, at sharialov skulle være udgangspunktet for det nye Libyen:
- Vi ønsker en stat med lov og vækst, hvor sharia er hovedkilden til vores lovgivning, sagde han foran 10.000 mennesker i Tripoli i sin første tale som overgangsleder.
Den gang understregede han dog også, at »ekstreme ideologier« ikke ville blive tolereret.
Socialdemokraterne bekymrede
Socialdemokraternes udenrigsordfører Jeppe Kofod er »bekymret« over, at lederen af Libyens overgangsråd Mustafa Abdel Jalil nævner islamisk sharialov som grundstenen i Libyens fremtidige lovgivning.
Læs også: Pind og Per Stig bekymrede
- Jeg er altid bekymret, når nogen bruger ordet sharia i forbindelse med lovgivning. Men lad os slå koldt vand i blodet. Vi skal ikke dømme dem på, hvad forskellige personer siger, men hvad der rent faktisk bliver gennemført, siger Jeppe Kofod til Ritzau.
Politikere fra de partier, som står bag Libyen-aktionen, besøgte før sommerferien Mustafa Abdel Jalil og flere andre medlemmer af overgangsrådet i Benghazi. Den gang var indtrykket, at overgangsrådet ville indføre demokrati med religionsfrihed og beskyttelse af mindretal, og det agter Jeppe Kofod fortsat at holde det nye Libyen fast på.
Sharia er »vejen«
Inden for islam er sharia det religiøse lovsæt, som enhver troende muslim forventes at følge. Sharialov kan derfor ses som et moral- og lovkodeks som både berører økonomi, kriminalitet, sex, hygiejne, bøn og diæt. Desuden er flerkoneri tilladt ifølge sharia.
Der er dog meget forskellige tolkninger af, hvor stramt muslimer man skal følge sharialoven afhængig af, om man er fundamentalist eller mere modernistisk indstillet. Direkte oversat betyder sharia »vejen« - underforstået »til Allah.«
Sagde tak og lovede valg
Ved sin tale søndag takkede Mustafa Abdel-Jalil den Afrikanske Union, FN og EU for at have bakket op om oprøret, der i torsdags førte til Muammar Gaddafis død. Han opfordrede desuden det libyske folk til at stå sammen i denne overgangsperiode og meddelte dannelse af en formel, midlertidig regering inden for 30 dage.
Den nye regering skal forberede valg til en grundlovsgivende forsamling inden juni 2012. Når en forfatning er på plads skal der holdes parlaments- og præsidentvalg inden for yderligere et år, sagde Mustafa Abdel-Jalil.
Oprøret i Libyen begyndte den 15. februar med arrestationen af menneskerettighedsforkæmperen Fethi Tarbel i Benghazi. 19. marts var de første NATO-fly på vingerne over Libyen, og den 23. oktober erklærede overgangsrådet krigen for slut.