Libyen skal styres med sharia - Per Stig og Pind er bekymrede

Sharialov i Libyen lyder bestemt ikke godt, mener hverken Søren Pind og Per Stig Møller. Men et demokrati baseret på koranen kan sagtens gå, siger den tidligere udenrigsminister.

Foto: MARCO LONGARI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske F16-jagere har været med til at bane vejen for et shariastyre i Libyen. I hvert fald bliver sharia »udgangspunkt« for landets nye lovgivning, fastslog lederen af overgangsrådet, Mustafa Abdel-Jalil søndag.

Det »lyder ikke særlig godt,« mener tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K).

- Hvis man indfører en shariastat er der ikke meget råderum for demokratiet, så det er selvfølgelig ikke godt, siger han til Berlingske.

Han opfordrer dog til at slå koldt vand i blodet og se, hvordan sharia-lovgivningen helt konkret udmønter sig.

- Hvis det bliver et demokrati, som bare er baseret på koranen, ligesom det danske er baseret på kristendommen, så kan det sagtens fungere, siger han.

Sharia overrasker ikke Søren Pind

Det kommer ikke bag på Venstres udenrigsordfører Søren Pind, at der kan være sharialov på vej i Libyen. Personligt mener han, at dele af sharialoven er forfærdelige. Men:

- Vi ved endnu ikke, hvad det betyder i Libyen, så vi kan både være heldige og uheldige, siger han til Berlingske.

- Hvis vi er uheldige, kan det betyde, at Libyen indfører grimme ting som for eksempel håndsafhugninger og stening, tilføjer Søren Pind.

Den tidligere integrationsminister mener dog ikke, at man skulle- eller kunne have sikret klarere linjer for, hvad det nye Libyen skulle baseres på, inden NATO-jagerne gik på vingerne:

- For så var vi aldrig kommet ind i landet og havde sikret civilbefolkningen. Jeg har oplevet, at selv ikke velintegrerede muslimer kunne få sig selv til at frasige sig sharia. Så det havde vi aldrig fået libyerne til, siger han.

Libyen skal holdes fast på løfter

Han understreger samtidig, at det er en opgave for SRSF-regeringen at holde den nye, libyske top fast på løfterne om demokrati, religionsfrihed og beskyttelse af mindretal.

Infografik: 42 år med »den gale hund«

Netop det har Socialdemokraternes udenrigsordfører Jeppe Kofod lovet at gøre her.