Libyen: Her er overblikket

Få overblik over udviklingen i Libyen her.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Få et kort overblik over sidste nyt i og omkring Libyen efter FNs Sikkerhedsråd torsdag aften vedtog en resolution, som tillader flyveforbud og militær intervention i Libyen.

De diplomatiske reaktioner på resolutionen er mange. Lederen af Den Arabiske Liga, Amr Moussa, siger, at resolutionen kun skal beskytte civile og ikke at legitimere en invasion. Ligaens egen resolution er smallere end FNs og støtter kun flyveforbuddet.

- Målet er først og fremmest at beskytte civile, og ikke at invadere eller besætte, siger han.

Rusland afviser at deltage i en militæroperation. En talsmand siger, at Rusland frygter de humanitære konsekvenser af et angreb. Landet undlod sammen med Kina, Brasilien, Indien og Tyskland at stemme under Sikkerhedsrådets møde, og vil heller ikke deltage i aktioner mod Gaddafi.

Danmark, England, Frankrig, Norge er blandt de lande, som vil tage del i en intervention. Der er også lande, som ikke ønsker at bidrage militært, men gerne vil bistå en koalition med andre opgaver. Polen er blandt dem.

Stadig kampe i landet

Tidligt i morges angreb omkring 25 af Gaddafis tanks den vestlige by Mistarta. Oprørere i byen siger, at kampene stadig raser, og at Gaddafis styrker trænger sig tættere og tættere på centrum. Fire har mistet livet.

Der har ikke været angreb på Benghazi siden i går, men den libyske hær agter at omringe byen. Herfra har civile frit lejde til at flygte fra byen, før et antiterror-korps vil tømme den for oprørere. Det oplyste Muammar Gaddafis søn Saif al-Islam i går aftes.

Der er meldinger om kampe i Nalut ligeså.

Danmark er klar

Den danske indsats er i øjeblikket under lynbehandling i Det Udenrigspolitiske Nævn. Der er tilsyneladende bred tilslutning om at håndhæve flyveforbuddet og intervenere militært.

Senere i dag skal Folketinget stemme om beslutningsforslaget.

Forslaget indbefatter, at syv danske fly skal af sted. Seks F16-kampfly og et transportfly. Lene Espersen har også åbnet for, at der kan blive tale om en sømilitærindsats.

Frankrig: Vi angriber nu

I formiddags sagde en fransk talsmand, at en militær aktion var nært forestående. Meldingen blev fulgt op af rygter om, at seks franske og seks britiske kampfly var på vej mod landet.

Rygterne er ikke bekræftet, og David Cameron bekræftede dem ikke, da han talte i parlamentet fredag middag.

Berlingske dækker begivenhederne live.