Libyen er smidt ud af FNs Menneskerettighedsråd

For første gang er et land smidt ud af FNs Menneskerettighedsråd. Det sender et klart signal til andre diktatorer, siger udenrigsminister Lene Espersen.

Verdenssamfundet ikke vil tolerere den form for brutal voldsanvendelse og systematiske menneskerettighedskrænkelser, som vi har set i den seneste tid i Libyen, siger Lene Espersen. Her ses modstandere af Gaddafi ved en tank, der tilhører militæret i byen Zawiyah. Fold sammen
Læs mere
Foto: AHMED JADALLAH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det libyske regimes brutale voldsanvendelse over for dets egen befolkning koster nu landet medlemsskabet af FNs Menneskerettighedsråd.

FNs Generalforsamling har netop på USAs og EUs initiativ besluttet at suspendere Libyens medlemsskab af rådet, der har til huse i Schweiz og er FNs vigtigste redskab i kampen for menneskerettighederne.

Det er første gang, at et medlem mister sin plads i FNs Menneskeretighedsråd, og udenrigsminister Lene Espersen mener, at det fuldt ud fortjent.

- Jeg er meget tilfreds med, at FN’s Generalforsamling har suspenderet Libyen’s medlemskab af Menneskerettighedsrådet. Det har vi fra dansk side støttet, og jeg har senest rejst spørgsmålet om Libyens medlemskab i min tale i Rådet i dag, siger Lene Espersen.

Signal til andre diktatorer

Hun mener, at det er helt nødvendigt skridt, som også vil sende et signal til andre diktatorer om, at det har konsekvenser, hvis de så groft krænker deres befolkningers rettigheder.

- Vedtagelsen er også et udtryk for, at Generalforsamlingen endelig træder i karakter og sender et klart signal om, at verdenssamfundet ikke vil tolerere den form for brutal voldsanvendelse og systematiske menneskerettighedskrænkelser, som vi har set i den seneste tid i Libyen, understreger udenrigsministeren.

Det kræver to tredjedeles flertal i FNs Menneskerettighedsråd, hvor alle FNs knap 200 medlemslande har stemmeret, at smide et land ud af menneskerettighedsrådet.

Ifølge Lene Espersen blev beslutningen truffet i konsensus.

FNs Menneskerettighedsråd har 47 medlemmer. Landene vælges for to år ad gangen.

Se videodagbog fra Berlingskes udsendte, Uffe Taudal og Mads Nissen, i Libyen