Libyen er et helvede for flygtninge

Flygtninge og migranter er ifølge ny rapport ofre for tortur, misbrug og usle forhold i Libyen. Derfor søger de videre mod Europa, men er fanget i det libyske helvede.

Den italienske kystvagt var i denne uge på en redningsmission ud for den libyske kyst, hvor de fandt migranter i en båd. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vagterne havde våben og slog os hver dag. De bad os om at tage vores tøj af, lægge os ned, og så slog de os. Det skete hver dag i ni måneder.«

Det er Ali, en 23-årig asylansøger fra Somalia, der fortæller om sine ni måneder i et flygtningecenter – reelt et fængsel – i den libyske hovedstad, Tripoli.

Ali er en af de knap 50 flygtninge og migranter, der er blevet interviewet i en ny rapport udarbejdet af en række humanitære organisationer om forholdene i Libyen for de flere hundredtusinde af flygtninge og migranter fra andre afrikanske lande og Mellemøsten.

»Forholdene for flygtninge, migranter og asylansøgere er uhyrlige. De udsættes for voldsomme overgreb i nogle af Libyens mest berygtede fangelejre,« siger Ann Mary Olsen, international direktør i Dansk Flygtningehjælp, der har udarbejdet rapporten sammen med blandt andre International Organization for Migration (IOM) og FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR).

Forholdene i Libyen skyldes kaos og blodig anarki i den borgerkrig, der fulgte i kølvandet på den tidligere diktator, Muammar Gaddafis, fald fra magten i 2011. To regeringer samt en række militser kæmper om magten i landet, og der er ikke noget rets­system, der kan behandle sagerne fra de mange migranter, flygtninge og asylansøgere.

Der er stort set heller ingen humanitær hjælp udefra, understreger Ann Mary Olsen fra Dansk Flygtningehjælp, der er en af de få organisationer, der forsøger at hjælpe flygtninge i Libyen.

»Vi er ikke i nærheden af at få donorerne til at bakke op med den finansiering, der er nødvendig. Og som rapporten bekræfter, er den katastrofale situation i Libyen en medvirkende faktor til det stigende antal migranter, asylansøgere og flygtninge, der er villige til at risikere livet over Middelhavet for at nå i sikkerhed i Europa. Det, de kommer fra, er simpelthen værre end den farlige tur i bådene,« siger Ann Mary Olsen.

På flugt fra al-Shabaab

Nu hvor EU-landene har besluttet, at de skal forsøge at slå ned på menneskesmuglerne, bliver flygtningene så fanget i det libyske helvede.

»Mens EU forsøger at forhindre folk i at flygte over Middelhavet, skal man huske, hvordan de samme folk altså lider i Libyen,« siger den internationale direktør i Dansk Flygtningehjælp.

Rapporten – »Detained Youth – the fate of young migrants, refugees and asylum-seekers in Libya today« – bygger på dybdegående interview foretaget fra november 2014 og februar 2015 i Italien, Malta, Frankrig og Storbritannien. I alt er 45 tidligere fanger (85 procent af dem var uledsagede børn eller unge) blevet interviewet.

Herunder den 23-årige unge somalier, Ali, der flygtede fra sit hjem, efter at terrorgruppen al-Shabaab havde indtaget hans hjemby og havde skudt hans far og tre af hans søskende. Ali flygtede til Kenya, men en dag fik han, fortæller han, et truende opkald fra en mand, der hævdede at være fra terrorgruppen. Derfor fortsatte han flugten.

»Vores problemer begyndte, da vi kom til grænsen til Libyen. Vi blev angrebet af en gruppe libyere. De slog os med geværer og stokke, voldtog to af kvinderne foran alle og stak af med alle vores penge og ejendele. Vi blev også stoppet af smuglere, der krævede penge. Vi blev samlet op af politiet, der bragte os til et flygtningecenter, fordi vi var i Libyen uden dokumenter. Jeg var i centeret i ni måneder,« forklarer Ali, der blev interviewet til rapporten i Malta i december 2014 og fortæller under et pseudonym.