Libyen advarer EU mod militær løsning på bådflygtninge

Lederen af den libyske hær afviser muligheden for et samarbejde med en militær operation fra EU for at dæmme op for strømmen af flygtninge, der vil krydse Middelhavet fra det nordafrikanske land.

Læs mere
Fold sammen

LIBYEN: EU-landene forsøger i disse dage at finde frem til en løsning på de mange bådflygtninge, der med livet som indsats krydser Middelhavet fra Libyen med håbet om en lysere fremtid i Europa. Men i Libyen, hvor de mange flygtninge stævner ud fra, fortæller general Khalifa Haftar, at de libyske myndigheder ikke er blevet hørt.

Generalen, der leder den libyske hær, siger til CNN, at en militær aktion ikke vil løse problemet - og han afviser samtidig muligheden for et eventuelt samarbejde om sådan en mission.

»Vi vil bestemt ikke samarbejde, for vi har ikke været involveret i at løse dette problem,« siger Khalifa Haftar til CNN og uddyber:

»Beslutningen blev truffet uden at konsultere den legitime libyske side.«

I det nordafrikanske land kæmper to regeringer om kontrollen med landet, efter Muammar Gaddafi blev væltet i 2011. Den ene regering er international anerkendt, men den anden styrer store dele af det olierige land.

På den anden side af Middelhavet forsøger EUs stats- og regeringschefer at dæmme op for det stadigt stigende antal mennesker, der flygter - og risikerer at dø i forlis som i sidste weekend, hvor over 800 personer omkom.

EU overvejer en handlingsplan, der omfatter en militær aktion mod de menneskesmuglere, der tjener penge på at transportere flygtninge over Middelhavet i livsfarlige både. En militær aktion vil omfatte en indsats på den afrikanske side af Middelhavet. Men det råder general Khalifa Haftar kraftigt imod.

»En militær aktion på libysk territorium er en uklog beslutning,« siger han og tilføjer:

»Man bliver nødt til at tage bestik af den libyske krise. Vi er et suverænt land, der skal respekteres på trods af det, vi gennemgår lige nu.«

Generalen er dog ikke afvisende over for andre former for samarbejde med EU for at få standset flygtningestrømmene.

»Hvis man vælger den rette tilgang, vil vi gerne samarbejde,« siger han til CNN og understreger:

»Den rette tilgang vil gavne Libyen og vores kamp mod terrorisme. Og jeg gentager: Det betyder, at sanktionerne mod Libyen ophæves - specielt dem mod hæren.«