Liberalernas partiråd siger ja til regering

Liberalernas partiråd siger ja til det nye regeringssamarbejde med 62 stemmer mod 30.

Partileder i Liberalerna Jan Björklund. Fold sammen
Læs mere
Foto: 10090 Claudio Bresciani/TT

I Sverige har Liberalernas partiråd ifølge TT søndag truffet beslutning om, at partiet vil sige ja til Stefan Löfven som statsminister for en ny regering med støtte fra fire partier.

Liberalernas partiråd siger ja til det nye regeringssamarbejde med 62 stemmer mod 30.

Dermed er der banet vej for en regering bestående af Socialdemokraterna og Miljöpartiet med støtte fra Centerpartiet og Liberalerna.

Miljöpartiet har også sagt ja til aftalen søndag.

Centerpartiet og Liberalerna, der fik henholdsvis 8,6 og 5,5 procent af stemmerne ved valget i september, har hidtil været en del af Sveriges borgerlige blok, Alliansen.

»Vores partier har forskellige ideologiske udgangspunkter, men forenes for at forsvare det liberale demokratis grundsten,« lyder det i det 16 sider lange udkast til regeringsaftalen.

Hos Centerpartiet har Annie Lööf erkendt, at det ikke er den ideelle løsning. Men at det er den bedste i betragtning af den nuværende situation.

»Som vi alle ved, har vi haft en vanskelig parlamentarisk situation i Sverige. Vi har målrettet arbejdet på at løse regeringsproblemet.«

Sverige gik til valg den 9. september.

Liberalernas partileder, Jan Björklund, mener, at det udkast til en regeringsaftale, som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet og Liberalerna fredag enedes om, vil resultere i en mere liberal politik.

»Ja, det må man sige. Det her er en mere borgerlig politik, end Allians-regeringen gennemførte på det økonomiske område,« siger han.

Ved valget i september blev Socialdemokraterna det største parti, det borgerlige Moderaterna næststørst og Sverigedemokraterna nummer tre.