Liberale på gaden mod islamister i Tunis

Tunesiens hovedstad, Tunis, var lørdag ramme om rivaliserende islamiske og liberale demonstrationer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusinder af islamister mødte lørdag op i den centrale del af Tunesiens hovedstad, Tunis, som en reaktion på, at liberale demonstranter protesterede mod ekstremisme.

De to grupper råbte fornærmelser mod hinanden på tværs af de afspærringer, som tunesisk politi havde opstillet for at skille parterne ad uden for Bardo Paladset, hvor Tunesiens ny forfatning er ved at blive skrevet.

Det moderate islamiske parti Ennahda sidder på flertallet i forfatningskommissionen, der skriver den ny forfatning.

Ved lørdagens demonstration viftede islamister med Ennahdas flag, men også den radikale salafistgruppe Hiz Tahrirs sorte flag blev luftet, selv om partiet ikke er lovligt i Tunesien.

De liberale demonstranters protest er en reaktion på flere ting blandt andet, at islamister har forstyrret undervisningen på universitetet uden for Tunis, hvor de kræver stop for, at kvinder og mænd kan gå i de samme klasser.

Islamisterne kræver også, at kvindelige studerende skal have hele deres ansigt dækket af slør.

Ennahda dominerer Tunesiens 217 mand store parlament efter valget den 23. oktober.

Tunesiens mangeårige præsident Zine El Abidine Ben Ali og hans verdslige regime blev væltet ved en folkelig revolution i januar, og landet har endnu ikke fået en ny regering.

Tunesiens vigtige turistsektor er blevet hårdt ramt af omvæltningerne i landet, da mange turister vælger andre feriemål.

Samtidig er omkring 100.000 tunesiske gæstearbejdere vendt hjem fra Libyen efter borgerkrigen dér. Det betyder, at deres familier ikke længere modtager penge fra dem, og de 100.000 hjemvendte er uden job.

/ritzau/AFP