Liberale i EU erstatter højtråbende belgier med rumæner

Tidligere premierminister Dacian Ciolos skal lede Forny Europa, den liberale EU-gruppe, som har fået nyt blod.

Tidligere rumænsk premierminister Dacian Ciolos er ny formand for EU-Parlamentets liberale gruppe, Forny Europa. Inquam Photos/Reuters Fold sammen
Læs mere

Den liberale EU-gruppe Forny Europa har onsdag valgt den tidligere rumænske premierminister Dacian Ciolos som ny formand i EU-Parlamentet.

Det bekræfter de to danske europaparlamentarikere Morten Helveg Petersen (R) og Morten Løkkegaard (V), som begge sidder i gruppen, fra et møde i Bruxelles.

»Han er en god kompromiskandidat, som alle kunne blive enige om. Han står for en god borgerlig linje. Helt anderledes end den lidt venstreorienterede linje. Det er en god ting,« siger Løkkegaard.

Kollegaen Morten Helveg står ikke og "hopper af begejstring". Han er "meget spændt på", om Dacian Ciolos vil levere på løfterne.

Og han kommer måske til at savne netop noget af den begejstring, det kunne have medført, hvis den franske præsident Emmanuel Macrons parti havde fået posten.

Men den franske kandidat Nathalie Loiseau trak sig efter kontroversielle udtalelser om kolleger.

»Det er en meget anden profil, end den vi har haft. Det er tydeligt ved første øjekast. Det er noget helt andet, siger Helveg, som ikke kender Ciolos. «

Den tidligere rumænske premierminister erstatter belgieren Guy Verhofstadt.

Den EU-begejstrede Verhofstadt har i årevis delt vandene.

Han er kendt for at uddele verbale lussinger under debatter i Europa-Parlamentet, og han har formået at trænge igennem i parlamentet, i traditionelle medier og på sociale medier.

Ciolos var regeringschef i Rumænien fra 2015 til 2017. Han var EU-landbrugskommissær i Manuel José Barossos kommission fra 2010 til 2014.

Løkkegaard, der selv er blevet valgt som en af flere næstformænd i gruppen, ser frem til mere styring i gruppen.

Forny Europa, som indtil for nylig hed Alde, har ifølge den danske parlamentariker til tider være præget af "management by confusion" (forvirringsledelse).

»Det nytter ikke noget,« siger Løkkegaard.

/ritzau/