Libanesisk premierministers parti går en tredjedel tilbage

Ved forrige valg fik al-Hariris parti 33 pladser i parlamentet. Efter søndagens valg får partiet kun 21.

Den libanesiske premierminister, Saad al-Hariri, var mandag på tv for at kommentere søndagens valg, hvor hans parti gik tilbage. Reuters/Mohamed Azakir Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den libanesiske premierminister Saad al-Hariris parti mister en tredjedel af sine sæder i parlamentet efter søndagens valg.

Det oplyser premierministeren mandag.

Saad al-Hariris parti, Fremtidsbevægelsen, får ved valget 21 pladser mod 33, som partiet fik ved forrige valg i 2009.

Trods tilbagegangen stiller valgresultatet al-Hariri som den mest oplagte forhandlingsleder, når der skal dannes en ny regering, da han vil stå som den sunnimuslimske leder, der har den største blok i parlamentet.

Libanon skal ifølge landets magtdelingssystem have en sunnimuslimsk premierminister.

»Jeg rækker min hånd ud til enhver libaneser for at være med til at understøtte en sikring af den politiske stabilitet og forbedre alle libaneseres liv,« siger premierministeren på tv.

Han siger desuden, at det internationale samfund må se resultatet på »en meget positiv måde«.

Parlamentet har 128 pladser.

Uofficielle, foreløbige resultater fra stemmeoptællingen viser ifølge lokale medier, at den politisk-militære organisation Hizbollah og dens politiske allierede vandt over halvdelen af pladserne i Libanons første parlamentsvalg i ni år.

Hvis resultaterne bekræftes, vil det politisk styrke Hizbollah, som har en række mindre partier og grupper som allierede.

Hizbollahs fremgang viser, at landet er blevet lig med den iranskstøttede shiamuslimske milits, mener den israelske undervisningsminister.

»Hizbollah er lig med Libanon,« skriver den konservative israelske undervisningsminister, Naftali Bennett, på Twitter.

»Staten Israel vil ikke skelne mellem den suveræne stat Libanon og Hizbollah, og vi vil holde Libanon ansvarlig for enhver handling på dets territorium,« hedder det videre i udtalelsen fra den israelske minister.

Indenrigsminister Nohad Machnouk sagde kort før midnat søndag, at 49,2 procent af de godt 3,6 millioner vælgere havde stemt.

I 2009 stemte 54 procent.

/ritzau/Reuters