Lewinsky taler ud om affære: #MeToo har ændret mit syn på forholdet til Bill Clinton

Monica Lewinsky, kendt fra sin affære som praktikant med tidligere præsident Bill Clinton, giver nu sit besyv med i #MeToo-debatten.

Monica Lewinsky ser i et essay i Vanity Fair nærmere på sit forhold i sin tid til Bill Clinton. Fold sammen
Læs mere
Foto: KENA BETANCUR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lewinsky om Clinton: Han burde vide bedre

#MeToo-bevægelsen har givet Monica Lewinsky et nyt syn på sin affære for 20 år siden med USAs daværende præsident, Bill Clinton.

I dag mener hun, at præsidenten udnyttede sin position.

Det fremgår af et indlæg af den nu 44-årige Lewinsky i magasinet Vanity Fair.

»Det, der skete mellem Bill Clinton og jeg, var ikke et seksuelt overgreb, selv om vi i dag anerkender, at det udgjorde et groft magtmisbrug,« skriver hun bl.a. i bladet.

I flere måneder har kvinder verden over på sociale medier delt oplevelser om seksuelle overgreb og krænkelser begået af magtfulde mænd i underholdningsbranchen, politik og medieverdenen.

Og de mange #MeToo-beretninger har ændret Monica Lewinskys perspektiv på sit forhold til Bill Clinton, som blev omtalt i medier verden over ned til de mest intime detaljer.

Hun fortæller, at hun for nylig modtog en besked fra »en af de modige kvinder« fra MeToo-bevægelsen, som skrev, »jeg er så ked af, at du var så alene«.

Ordene ramte Lewinsky lige i hjertet og fik hende til at græde, fortæller hun.

»At jeg lavede fejl, kan vi alle blive enige om. Men at svømme rundt i ensomhedens ocean var forfærdeligt,« siger hun.

Lewinsky genkalder, at hun for fire år siden ligeledes i Vanity Fair beskrev, at forholdet med Clinton var baseret på samtykke.

»Men nu, som 44-årig, er jeg begyndt at tænke over betydningen af den enorme forskel i magt, der er mellem en præsident og en praktikant i Det Hvide Hus,« skriver hun.

»Han var min chef. Han var den mest magtfulde mand på kloden. Han var 27 år ældre end jeg med nok livserfaring til at vide bedre,« tilføjer hun.

Lewinsky skriver samtidig, at det hele var »meget kompliceret« og understreger, at hun ikke søger efter undskyldninger for det, der fandt sted i Det Hvide Hus.

Hun fortæller, at hun for adskillige år siden blev diagnosticeret med posttraumatisk stressyndrom. »Hovedsageligt som følge af prøvelsen af at have været offentligt hængt ud og udstødt«.

Bill Clinton nægtede først at have haft sex med Monica Lewinsky. Senere blev hans sæd fundet på en af hendes kjoler, og han indrømmede at have haft et »upassende« forhold til den unge praktikant.

/ritzau/AFP

To personer styrter i døden fra fly mod New York

To blinde passagerer mistede livet, da de mandag faldt ud af et fly, som lige var lettet fra byen Guayaquil i Ecuador.

De to mænd havde tilsyneladende forsøgt at gemme sig i flyets hjulrum, skriver avisen El Universo mandag.

Netop som flyet var på vej i luften, faldt de to ud på startbanen.

»To personer var kommet ind i hjulrummet, og da flyet lettede, blev de enten kastet ud af landingsstellet, eller også blev de bange (og hoppede ud, red.),« siger en myndighedsperson til et lokalt medie ifølge nyhedsbureauet AFP.

Efterfølgende blev trafikken i lufthavnen indstillet i halvanden time, mens de to lig blev fjernet, oplyser luftfartsmyndighederne i Ecuador.

Flyet fra luftfartsselskabet Latam var på vej mod New York. Maskinen blev beordret tilbage til Guayaquil for at blive undersøgt, skriver AFP.

Latam beklager i en udtalelse den tragiske hændelse og udtrykker medfølelse med ofrene.

»Vi samarbejder med myndighederne om at fastslå årsagen til ulykken,« siger Latams direktør, Manuel van Oordt.

Tilsvarende hændelser er set før og oftest med dødelig udgang.

I 2015 blev der på en bygning i London fundet et lig af en mand. Efter alt at dømme var han faldet ud af hjulrummet på et British Airways-fly, kort før det skulle lande.

Chancerne for at overleve i landingsstellet er små på grund af den voldsomme kulde på minus 30-40 grader samt den ringe iltforsyning i over ti kilometers højde.

I 2015 overlevede en indonesisk mand dog en fire timer lang flyvetur i landingsstellet på et Boeing-fly.

Femten år tidligere lykkedes det endnu mere mirakuløst en mand at overleve en næsten otte timer lang flyvetur fra stillehavsøen Papeete til Los Angeles på samme måde.

Manden blev fundet af en flymekaniker og straks bragt på hospitalet.
Hans kropstemperatur var ved ankomsten til hospitalet nede på 29 grader, hvad der i sig selv regnes for dødeligt.

/ritzau/

Rusland nedlægger veto mod Iran-resolution

Rusland har nedlagt veto mod et udkast til en resolution i FNs Sikkerhedsråd, som tog sigte mod Iran, der mistænkes for at bryde en våbenembargo mod Yemen.

I resolutionsteksten henvises der til en rapport fra FN. Her anklages Iran for at ignorere forbuddet mod at forsyne den shiamuslimske oprørsbevægelse i Yemen med våben.

Eksperter fra FN har undersøgt rester af missiler affyret fra Yemen mod Saudi-Arabien sidste år. De fastslog i en rapport i januar, at missilstykkerne svarer til et iransk fremstillet missil.

Rapporten konkluderer på den baggrund, at Iran har forbrudt sig mod FNs våbenembargo fra 2015 mod Yemen.

Iran har ikke formået at »tage de nødvendige foranstaltninger« for at forhindre levering af missiler og droner til oprørerne i Yemen, hedder det i rapporten.

Storbritanniens viceambassadør i FN opfordrede på mødet i Sikkerhedsrådet medlemmerne »til ikke at vige tilbage fra at holde lande, som med deres ageren underminerer international fred og sikkerhed, ansvarlige«.

I et forsøg på at sikre opbakning til resolutionen fra Rusland fjernede Storbritannien først en fordømmelse af Iran i udkastet. Kort før afstemningen blev teksten yderligere redigeret for at komme Rusland i møde.

Men Ruslands FN-ambassadør, Vassilij Nebenzia, var ikke tilfreds.

11 af Sikkerhedsrådets medlemmer stemte for det britiske udkast, Rusland og Bolivia stemte imod, mens Kina og Kasakhstan afstod fra at stemme, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Iran afviste mandag endnu engang påstandene om at have forsynet Yemen med våben.

Yemen, den arabiske verdens fattigste nation, har siden 2014 været kastet ud i en borgerkrig.

Krigen blev udløst, da houthierne indtog hovedstaden Sanaa og fordrev den internationalt anerkendte regering.

Siden marts 2015 har en koalition anført af Saudi-Arabiens militær og støttet af USA bekæmpet oprørerne i Yemen. Saudi-Arabien beskylder ærkefjenden Iran for at støtte houthierne.

/ritzau/Reuters

Frygt for mange døde efter jordskælv

Flere end 30 personer menes at være omkommet i forbindelse med det kraftige jordskælv, der ramte Papua Ny Guinea tidligt mandag morgen.

Det rapporterer lokale medier tirsdag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Skælvet, der blev beregnet til en størrelse på 7,5 på richterskalaen, ramte det centrale og bjergrige område af landet mandag morgen.

To kraftige efterskælv rystede regionen senere på dagen.

William Bando, der er repræsentant for styret i provinsen Hela, siger til den lokale avis PNG Post, at der er fundet omkomne efter jordskælvet.

Avisen skriver, at mindst 13 er omkommet i byen Mendi, der er hovedstad i det sydlige højland. Yderligere 18 formodes at være omkommet i de nærliggende byer Kutubu og Bosave.

Derudover skulle cirka 300 mennesker ifølge PNG Post være komme til skade under jordskælvet.

Et andet lokalmedie i Papua Ny Guinea citerer en katolsk præst, der siger at mindst ti personer blev dræbt under et jordskred, der blev udløst af skælvet.

Det franske nyhedsbureau AFP har ikke været i stand til at bekræfte dødstallene.

Myndighederne sendte tirsdag et hold til det ramte område for at få et overblik over konsekvenserne af skælvet.

Ifølge amerikanske seismologer ramte skælvet i cirka 35 kilometers dybde klokken 3.45 mandag morgen lokal tid.

/ritzau/AFP