Let at få fat i radioaktive stoffer til beskidte bomber

Civile amerikanske efterforskere kunne uden større problemer købe nok radioaktive stoffer til at lave en såkaldt beskidt bombe.

En gruppe amerikanske civile efterforskere, der proforma oprettede et firma, fik uden større problemer lov til at købe tilstrækkelig med radioaktive materialer, så de kunne lave en såkaldt "beskidt bombe".

USA's føderale Atomreguleringskommission, NRC, gav i løbet af bare én måned "fuskfirmaet" lov til at købe radioaktive materialer og uden at undersøge firmaets baggrund.

Det fremgår af en ny rapport fra USA's rigsrevision, GAO, Government Accountability Office. Det var folk fra GAO, der "oprettede" fuskfirmaet.

- Fra den dag ansøgningen blev sendt til at NRC, og til licensen blev bevilget, i alt 28 dage, var det ikke nødvendigt for GAO's folk at bevæge sig ud af kontoret, hedder det i rapporten.

Terroreksperter har advaret om, at militante bevægelser og grupper som al-Qaeda kan anvende konventionelle sprængstoffer og materialer fra hospitalers røntgenudstyr til at lave såkaldte beskidte bomber, som også indeholder radioaktive materialer.

/ritzau/