Leonard Cohen er død

Manden bag verdenshittet »Hallelujah« er gået bort. Leonard Cohen talte i interview for nylig åbent om døden.

Den canadiske digter, forfatter, sangskriver og sanger, Leonard Cohen er død. Arkivfotoet er fra en optræden i Kongens Have i Odense. Scanpix/Jessica Rinaldi Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gennem seks årtier tryllebandt Leonard Cohen med sin særprægede dybe stemme og stærke tekster musikelskere verden over.

Nu er den canadiske sanger og sangskriver død. Han blev 82 år.

Det oplyser hans pladeselskab, Sony Music Canada, på Facebook natten til fredag dansk tid.

»Det er med dyb sorg, at vi meddeler, at den legendariske digter, sangskriver og kunstner Leonard Cohen er gået bort,« skriver pladeselskabet.

Cohen beskrives i meddelelsen som en af »musikkens mest beundrede og profilerede« personer.

En mindehøjtidelighed vil finde sted i Los Angeles på et endnu ikke oplyst tidspunkt.

 

Magasinet Rolling Stone beskriver i et mindeord Leonard Cohen som den »mørke eminence« blandt en lille gruppe af ekstremt indflydelsesrige sangere og sangskrivere, der skabte sig et navn i 1960'erne.

»Kun Bob Dylan udøvede en mere dybtgående indflydelse på sin generation (end Cohen, red.),« skriver det anerkendte magasin.

Som sangskriver var Cohen ifølge Rolling Stone så unik, at kun amerikanske Paul Simon og canadiske Joni Mitchell kan matche ham.

Han var også en af de ganske få kunstnere fra sin generation, som formåede at holde liv i karrieren og fastholde sin succes i en høj alder.

Cohen gav for nylig selv udtryk for, at hans dage var ved at være talte. Det fremgik af et interview med magasinet The New Yorker i forbindelse med Cohens nyeste og altså også sidste album, "You Want it Darker".

»Jeg er klar til at dø. Jeg håber ikke, det bliver alt for ubehageligt,« sagde Leonard Cohen i interviewet.

Albummet, der blev udsendt 21. oktober, oser af poetiske tekster om døden.

»De spirituelle ting er heldigvis faldet på plads - tak Gud for det - og det er jeg dybt taknemmelig for,« fortalte Leonard Cohen, der blandt andet er kendt for verdenshittet "Hallelujah", videre i interviewet.

Leonard Norman Cohen blev født i 1934 i Westmount i provinsen Quebec. Som teenager lærte han at spille guitar og dannede en folkemusikgruppe.

 

Efter en universitetsuddannelse flyttede han til den græske ø Hydra. Her udgav han blandt andet en digtsamling og to bøger.

Det litterære salg gik dog ikke godt, og Cohen flyttede tilbage til Nordamerika.

I New York mødte han folkesangeren Judy Collins, som på et album i 1966 gjorde Cohen-sangen "Suzanne" til et hit. Og derefter tog Cohens karriere fart.

/ritzau/