Lennons morder vil løslades - igen

Knap 32 år efter mordet på John Lennon håber morderen Mark David Chapman at blive prøveløsladt. Han har fået afslag seks gange tidligere.

Et billede af John Lennons morder, Mark David Chapman, taget i 2012, da han for sjette gang bad om prøveløsladelse. Han forsøger nu for syvende gang at bede om prøveløsladelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: NYSDOCS / HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

8. december 1980 blev John Lennon dræbt uden for sin lejlighed i New York City. Drabsmanden Mark David Chapman, der skød det tidligere Beatles-medlem fem gange i ryggen, blev straks pågrebet og har siddet i fængsel lige siden.

Chapman har imidlertid ikke opgivet sin drøm om at komme ud i friheden. Fængselsvæsenet i New York skal i næste uge taget stilling til en ansøgning om prøveløsladelse fra den nu 57-årige morder, der i 1981 blev idømt en straf på minimum 20 år og op til livstid i fængsel.

Det er syvende gang, Chapman søger om prøveløsladelse. Han har fået afslag i 2000, 2002, 2004, 2006, 2008 og senest i 2010, hvor et nævn afgjorde, at en løsladelse på daværende tidspunkt ville være »upassende og ikke i samfundets interesse«.

Mark David Chapman har tilbragt størstedelen af sin straf i det topsikrede fængsel Attica, men blev tidligere på året overført til et fængsel i den vestlige del af delstaten New York. Han sidder han i en enecelle af hensyn til hans egen sikkerhed, og ifølge CNN er han en mønsterfange, der ikke har overtrådt fængselsreglerne siden 1994.

John Lennons enke, Yoko Ono, har gentagne gange opfordret fængselsmyndighederne til at afvise morderens ønske om prøveløsladelse. Ved den seneste høring i 2010 skrev hun, at Mark David Chapman fortsat udgør en risiko for hende og hendes søn, Sean, ligesom Chapman selv ville risikere at blive udsat for overgreb, hvis han blev løsladt.

Den præcise årsag til mordet på John Lennon kendes ikke. Ifølge psykiatere led Chapman af psykoser og vrangforestillinger på gerningstidspunktet. Han har selv udtalt, at han fortryder drabet.

Prøveløsladelsesnævnet skal først på ugen afhøre Mark David Chapman og ventes at træffe en afgørelse torsdag eller fredag.