Lene Espersen: EU kræver reformer i Egypten

EU vil kræve reformer i Egypten, fastslår Lene Espersen. Præsident Mubarak opfordres dog ikke til at gå af.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udenrigsminister Lene Espersen (K) forventer, at EU's udenrigsministre på et møde i Bruxelles mandag vil komme med "en ganske markant reaktion" på situationen i Egypten og opfordre til reformer.

- Vi vil lægge op til, at der kommer en ganske markant reaktion fra EU-landenes side, hvor vi opfordrer til reformer. Både politiske reformer, økonomiske reformer og sociale reformer, siger Lene Espersen.

Ifølge udenrigsministeren vil EU også fortsat opfordre til ikke-vold i forbindelse med demonstrationer.

- Der er jo hele tiden tilbagemeldinger på både vold mod fredelige demonstranter, men desværre også at bygninger og andet bliver sat i brand, og at der er plyndringer af butikker, fortsætter udenrigsministeren.

Med den melding lægger Lene Espersen sig helt på linje med statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) kommentarer i weekenden.

- De arabiske befolkninger ønsker politiske, økonomiske og sociale reformer. Det skal der leveres på, sagde Løkke lørdag til TV2 News.

Lene Espersens partifælle, udenrigsordfører Naser Khader, har op til mødet udtrykt ønske om, at EU direkte skal opfordre Egyptens præsident, Hosni Mubarak, til at gå af.

Men ifølge Ritzaus oplysninger er det ikke en del af det foreløbige udkast til konklusioner fra mandagens EU-møde.

Flere udenrigsministre understregede på vej ind til mødet også, at EU skal passe på med at blande sig for meget.

- Vi skal aldrig beslutte, hvem der skal blive og hvem, der skal gå. Det er op til egypterne, siger Italiens udenrigsminister, Franco Frattini.

Egypten var oprindeligt slet ikke på dagsordenen til mandagens udenrigsministermøde, men efter udviklingen i de seneste dage har embedsmænd hen over weekenden haft travlt med at forberede en fælles EU-holdning.

/ritzau/