Lene E. gør nedrustning til dansk mærkesag

Danmark skal »gribe momentum« og mægle i den internationale strid om våbenkontrol og atomvåben. Ny ambassadør udnævnes til området.

Udenrigsminister Lene Espersen (K) udnævner en særlig ambassadør, der især får travlt med Irans omstridte atomprogram. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Møller Jørgensen

Nedrustning, våbenkontrol og ikkespredning af atomvåben skal i endnu højere grad end i dag være en dansk mærkesag, og derfor vil udenrigsminister Lene Espersen (K) udnævne en særlig ambassadør for området.

»Nedrustning, våbenkontrol og ikkespredning af atomvåben er et område, hvor Danmark har gode muligheder for at gøre en positiv forskel og for at profilere dansk udenrigspolitik. Vi har ikke atomvåben, heller ikke atomkraft, og vi har tiltrådt alle de relevante internationale traktater. Vi har med andre ord ikke noget i klemme og er derfor en oplagt mægler,« siger Lene Espersen fra New York, hvor hun deltager i åbningen af en stor FN-konference, der skal forsøge at gøre traktaten mod spredning af a-våben mere effektiv.

Ifølge Lene Espersen er der »et nyt momentum« i nedrustningsdebatten på grund af USAs præsident Obama, der satser stort på at få nedbragt truslen fra masseødelæggelsesvåbnene.

»Og det momentum mener jeg, at Danmark skal forsøge at udnytte,« siger udenrigsministeren.

Der er ikke sat navn på den nye ambassadørpost endnu, men ifølge Lene Espersen skal den, der får posten, bidrage til at udvikle Danmarks politik på området, lancere danske indspil og initiativer, repræsentere Danmark i relevante organisationer samt opbygge et internationalt netværk.

Terrortruslen

Ambassadøren skal også fokusere på den målrettede internationale indsats for at forhindre terrorister i at komme i besiddelse af masseødelæggelsesvåben og blandt andre ting samtidig forberede det kommende danske EU-formandskab. Det er i 2012, hvor der skal være en række afgørende internationale forhandlinger om nedrustning og våbenkontrol.

I begyndelsen får den ny ambassadør dog især travlt med Iran, der af omverdenen beskyldes for at udvikle atomvåben i strid med internationale aftaler.

»Iran er jo højaktuelt,« siger den danske udenrigsminister, der selv arbejder på at få et møde med sin iranske kollega under FN-konferencen i New York. Om det lykkes tør Lene Espersen ikke sige.

»Hvis chancen er der, skal den udnyttes. Jeg vil gerne fortælle min iranske kollega, at Danmark ganske enkelt ikke kan forstå, hvorfor Iran ikke samarbejder med verdenssamfundet,« siger Lene Espersen.

Danmark udvandrede

Danmarks utilfredshed med styret i Iran kom også til udtryk, da den iranske præsident, Mahmoud Ahmadinejad, sent mandag holdt sin tale på FN-konferencen. Ti minutter inde i Ahmadinejads tale, hvor præsidenten beskyldte USA for at true andre lande med atomvåben, og hvor han traditionen tro også langede ud efter »det zionistiske regime«, udvandrede den danske FN-ambassadør i protest. Det samme gjorde et flertal af de andre EU-lande samt USA, mens EU-medlemmer som Sverige, Spanien og Grækenland blev siddende. Og det er stærkt beklageligt, mener Lene Espersen.

»Det er meget ærgerligt, at EU-landene ikke kan finde ud af at stå sammen. Det sender et uheldigt og forkert signal til Irans præsident, at EU er splittet,« siger Lene Espersen.