Lektor: Tvivlsomt om FBI-nyt giver Clinton vælgerboom

Den seneste udvikling i den såkaldte e-mailsag kan styrke Clinton, men rykker formentlig ikke mange vælgere.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI

København. Det er en god nyhed for Demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton, at forbundspolitiet FBI fortsat ikke vil straffe hende for brugen af en privat mail-server som udenrigsminister i USA.

Det er dog tvivlsomt, om den seneste udvikling i sagen vil flytte vælgere mellem Clinton og den republikanske modkandidat, Donald Trump.

Det vurderer Jørn Brøndal, lektor på Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet.

- I de seneste dage har der været nogle målinger, hvor det så ud til, at Trump var ved at hente ind på Hillary Clinton. Men Clinton står som klar favorit, og det her er kun med til at styrke hende, siger Jørn Brøndal om den såkaldte e-mailsag.

FBI konkluderede i juli, at Clinton havde håndteret e-mails "ekstremt skødesløst", da hun var udenrigsminister. Men hun havde ikke gjort noget ulovligt, lød det.

I slutningen af oktober valgte forbundspolitiet dog at genoptage efterforskningen efter fund af nye mails med relevans for sagen. Efter at have gransket dette materiale nåede FBI søndag frem til samme konklusion som i første omgang.

Selv om der er tale om en positiv nyhed for Clinton-lejren, rykker den formentlig ikke det store, vurderer Jørn Brøndal.

- Jeg har svært ved at forestille mig, at der nu er en masse Trump-tilhængere, som i stedet vil stemme på Clinton. De to kandidater er så utroligt forskellige og har så radikalt forskellige holdninger, at det er svært at se vælgere smutte fra den ene til den anden.

- Måske kan nogle uafhængige vælgere stadig lokkes den ene eller anden vej, og det er lige nu en fordel for Hillary Clinton, siger lektoren.

Han regner med, at e-mailsagen vil være en del af dagsordenen frem mod tirsdag, hvor valget afholdes.

- Selv om lukningen af sagen formelt set svækker Trump, så vil han blive ved med at tordne mod Clinton - også i denne sag, vurderer Jørn Brøndal.

/ritzau/