Lektor: Mosul-kamp vil blive ført som guerillakrig i ugevis

Op mod halvdelen af en million civile, der befinder sig i irakiske Mosul, forventes at flygte ifølge lektor.

København. Kampen om den irakiske storby Mosul er indledt og vil blive udkæmpet som en guerillakrig over de næste par uger.

Det vurderer Sune Haugbølle, der er lektor ved Roskilde Universitet.

- Man kan forvente, at det vil vare tre uger, måske mere. Vi vil se luftbombardementer i Mosul, som bliver efterfulgt af tropper, der går ind og kæmper i byen.

- Den urbane kamp om kvarterer vil tage tid. Det er svært at sige hvor længe, det kommer an på IS, siger han og uddyber, at den militante bevægelse er kendt for at kæmpe indædt.

Iraks premierminister indledte natten til mandag på statsligt tv den militære operation, der skal befri storbyen Mosul fra den militante bevægelse Islamisk Stat.

Det var fra den samme by, at den militante bevægelses såkaldte kalifat blev udråbt.

Mosul er den sidste af den ekstreme bevægelses højborge i Irak. Her har IS haft kontrollen med cirka én million indbyggere siden juni 2014.

Af samme grund forventer lektoren, at de formentlig hårde kampe vil medføre en større flygtningestrøm til nærområder.

- Jeg tror, vi vil se en meget stor flygtningestrøm ud af Mosul det næste stykke tid.

- Lige nu kan det næsten ikke lade sig gøre for civilbefolkningen at flygte, men når kampen går i gang, og IS mister kontrol med dele af byen, så kan man flygte, siger han.

Der er over en million civile i byen, og Sune Haugbølle vurderer, at halvdelen eller en tredjedel af dem vil flygte.

Lørdag aften kastede Iraks luftvåben flyveblade ned over byen for at advare indbyggerne om, at en offensiv var nært forestående.

Her står der blandt andet, at ingen skal gå i panik. Folk rådes til at forblive i deres hjem samt lukke og sikre døre og vinduer.

/ritzau/