Lektor: EU kan ikke tjekke alle 3000 assistenter for snyd

Det franske regeringsparti Modem beskyldes for at misbruge EU-midler til at aflønne assistenter i Frankrig.

En række sager om muligt misbrug af EU-midler har ramt toppen af fransk politik.

Men det er ikke alene et fransk problem, siger Wouter Wolfs, der er lektor i europæisk politik ved Leuven Universitet i Belgien, hvor han forsker i europæiske partiers brug af EU-støtte.

- Europa-Parlamentet er i øjeblikket også ved at undersøge en lignende sag med en række UKIP-medlemmer (UK Independence Party, red.).

- Desuden var der for to år siden en del kontroverser over antallet af parlamentsmedlemmernes assistenter. Næsten 80 medlemmer havde ansat flere end 10 assistenter, og en havde endda ansat flere end 40.

- Der var stor mistanke om, at de også arbejdede for det nationale politiske parti, hvilket ikke er tilladt i henhold til EU-regler. Sagen involverede medlemmer fra forskellige medlemsstater.

Onsdag har Frankrigs justitsminister, François Bayrou, meddelt, at han træder tilbage. Hans liberale centrumparti Modem beskyldes for at have misbrugt EU-midler til at aflønne assistenter i Frankrig.

- Europaparlamentet kan ikke systematisk kontrollere, hvor alle assistenters "opholdssted" er. Der er flere end 3000 akkrediterede assistenter, siger Wouter Wolfs.

Parlamentet har dog skærpet reglerne for assistenter de seneste år, så der er meget mere kontrol og gennemsigtighed i dag, betoner lektoren.

- Det er imidlertid ikke altid let at undersøge, om assistenter i praksis arbejder for det nationale politiske parti og ikke for Europa-Parlamentets medlemmer, siger han.

Anklagemyndigheden i Frankrig har i forrige uge indledt en undersøgelse af partiet Modem om misbruget af offentlige midler fra EU-Parlamentet.

/ritzau/